Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Article del conseller comarcal, Josep Esquerra, sobre el Pla Estratègic per el desenvolupament i l’ocupació de la comarca de la Segarra”

Novembre, 2020. 

El Consell Comarcal de la Segarra, comença la implantació del “Pla estratègic per el desenvolupament i l’ocupació de la comarca de la Segarra”, amb una taula de treball per la qualificació i orientació professionals.

Però, què és el “Pla estratègic per al desenvolupament i l’ocupació de la comarca de la Segarra”? La resposta és clara i concisa, no és res més que una eina fonamental i imprescindible per a poder encarar el futur de la comarca d’una forma ordenada. És una guia bàsica que ens farà ser conscients de les nostres mancances, però també de les nostres fortaleses, algunes d’elles moltes vegades desconegudes o oblidades, fins al moment en el que hi reflexionem.

Aquest pla estratègic, també pretén identificar de forma clara, quines son les necessitats prioritàries de la ciutadania, i per tant, actuarà com a indicador de quines són les accions que hem d’emprendre segons aquestes prioritats, per tal d’actuar de forma conseqüent i efectiva,  emprenent aquelles iniciatives que són més necessàries pel desenvolupament de la nostra comarca.

Cal posar en valor, que la redacció d’aquest pla ha estat a partir d’un procés participatiu en el que ha col·laborat una àmplia representació del conjunt de la comarca: alcaldes i alcaldesses i electes dels ajuntaments de la comarca, agents vinculats al turisme a partir de la tasca duta a terme per la taula sectorial de turisme, persones vinculades a l’artesania, al comerç, a l’empresa, als serveis socials, així com també diversos participants, protagonistes clau de molts àmbits de la comarca.

Així doncs, es pot extreure com a conclusió, que és el projecte d’un grup de municipis, que necessiten treballar conjuntament per resoldre les seves necessitats.

No cal dir, doncs, que es tracta d’una eina molt potent. Tanmateix, és bo recordar que una eina, per molt bona que sigui, mai funciona sola. Per a que sigui útil, ens l’hem de creure. Perquè aquest projecte no és el projecte únicament del Consell Comarcal, sinó que és el projecte que ha de permetre encarar el futur dels 21 municipis de la comarca de la Segarra. Com en tantes coses a la vida, i al llarg de la història, la força la fa el conjunt, doncs per si sols som ben poca cosa. Per a fer feina, ens tocarà arremangar-nos a tots, per implementar i millorar cadascuna de les iniciatives i accions que puguin fer de la nostra comarca, una comarca millor per a totes les persones que hi vivim.

Treballar plegats requereix obrir la mirada, pensar que som molt més que els que som en un municipi petit i oblidar la premissa de que no hi ha res més, per reconèixer que som més, que formem part d’un tot i que si no ens creiem la comarca, ens limitarem el futur.

La taula de treball per la qualificació i l’orientació professional, és doncs, un fonament per a aquest projecte, doncs no cal dir que el capital mes important que te un territori, són els seus joves, als que hem de donar necessàriament una formació que els permeti viure i treballar al seu entorn, i és imprescindible, per assolir aquesta fita, procurar que aquesta formació vagi d’acord amb les necessitats de les nostres empreses, que en definitiva són les contenidores del talent d’aquests joves i evitar, així la fugida i el despoblament dels nostres municipis per manca de oportunitats que hauríem pogut donar i no hem sabut determinar a temps.

Tenim el talent, tenim els mitjans per retenir-lo, hem d’esforçar-nos en aconseguir-ho,  cal doncs estar amatents!

Josep Esquerra2.jpg

Josep Esquerra. 

Conseller Comarcal de Promoció Econòmica.