Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

SEGAMOTS: Una sessió de contes molt engrescadora

Fotografia de Susanna Costa
Fotografia de Susanna Costa

DIMECRES 18 AGOST 2021

SegaMots és un festival de narració oral que es desenvolupa a la Segarra. No obstant això, aquesta definició pot semblar, i de fet ho és, massa freda i objectiva. SegaMots és una festa de paraules, accents, gestualitat. SegaMots és també una cita farcida d’històries engrescadores amb estil propi. SegaMots és un esdeveniment per deixar volar la imaginació. SegaMots és una oportunitat de tenir una mica de calma on poder desconnectar del soroll del dia a dia. SegaMots és tot això i molt més. 

Vaig tenir l’oportunitat d’acudir a la sessió celebrada a Riber l’octubre de 2020. Al lloc de trobada hi havia prop d’una vintena de persones. Un públic prou divers, compost de famílies, parelletes i gent gran. Tot plegat, era un ambient molt familiar i acollidor. Tothom tenia ganes de passar una estona divertida i de fer poble.

Aquest festival va ser el meu primer contacte amb el món dels narradors orals. No us diré pas mentides. Simplement, podríem dir que les meves expectatives no eren pas altes. Suposo que hi anava condicionada amb els meus prejudicis. La motxilla que tots portem a l’esquena. Tanmateix, la Patricia McGill, va fer-nos una breu introducció de l’acte. Breu però prou encisadora per captar la nostra atenció. Llavors, vaig descobrir que això de contar contes a banda de ser una professió és un art i té molt de mèrit.

A la sessió, vaig gaudir de la calidesa de la paraula dita, la paraula viva. Va captar la meva atenció la manera que tenien les rondallaires d’expressar-se, de gesticular. Allà, vaig poder escoltar des de contes més tradicionals com ara el conte del rei Curro (inspirat en el mite del rei Mides) fins a contes més transgressors com el conte del Mig Pollet. 

Us animo a fer la següent prova: expliqueu a algú del vostre entorn que aneu a una sessió de contes i mireu la seva reacció. Estranyesa? Desconcert? Ulls molt oberts?  Esbalaïment?

Ara, oblideu-vos de tots aquests prejudicis! Renteu-vos bé les orelles i aneu al festival!  Hi trobareu persones que viuen la seva passió i que us emportaran a mons llunyans, mons màgics…

SegaMots. Vine, i participa-hi!

Alba Martínez (Florejacs)