Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

QUÈ FEM

El SegaMots va néixer amb Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, de la mà de Patrícia McGill que n'és la coordinadora i directora artística. Es crea amb la voluntat de ser un projecte de territori, i amb una programació anual estable. Al llarg de les edicions que portem celebrades el projecte s’ha consolidat i ha obtingut el suport de la majoria d’ajuntaments de la Segarra.

La nostra finalitat és posar de manifest que l’art d’explicar històries de viva veu ens colpeja profundament com a éssers humans, forma part de la nostra essència des de fa milers d’anys i conserva la seva vigència en l’actualitat. Estem convençudes del seu benefici tant en l’àmbit col·lectiu com en la psique de cada individu.

Per tal de treballar des de diferents perspectives i posar la narració oral en boca de tothom, el projecte està estructurat en tres parts:

  • Festival
  • Contes a la Catxipanda, a escoles i/o residències de gent gran 
  • El meu cos és una casa, proposta didàctica coordinada entre escoles i museus

 

QUÈ PRETENEM

Volem difondre i viure l’oralitat com a entreteniment, com a eina per treballar la història local i la identitat cultural, com a element de cohesió social, com a lligam intergeneracional i intercultural, com a instrument per elaborar relats personals i col·lectius, i com a clau del pensament crític. Creiem que les històries contades de viva veu són un bon camí per tractar temes com la tolerància, el gènere, la inclusió o la memòria.

D’altra banda, pensem que l’oralitat ajuda a entendre els fonaments de la literatura universal, la gènesi de mites i llegendes propis i aliens, i sens dubte ens porta a experimentar amb la llengua.

Compartir el temps present mentre contem un conte, mentre construïm entre tots un relat, és quelcom revolucionari i antic. Donar-nos la paraula els uns als altres és un gest arriscat, generós i enriquidor.

Les tres potes del projecte estan adreçades a públics diferents, posen les històries en boca de protagonistes diferents i cobren vida en espais diferents. És aquesta diversitat una de les principals fites del SegaMots.

SegaMots vol re-presentar l'art de la narració oral i re-descobrir La Segarra com a territori de paraula.

EL NOM

Vam escollir un nom sonor i musical. Ens vam inspirar en la terra on neix el projecte, la Segarra, que és alhora la gent que l’habita i el territori que ens acull, i la terra que trepitgem i ens alimenta. D’altra banda, volíem fer esment a l’oralitat en forma de paraules i pensament. Per això vam inventar un mot compost SegaMots.

Com que ens agradava la idea que tingués diverses interpretacions possibles, en la segona edició del festival, fins i tot, vam convidar a les narradores participants a explicar què els inspirava el nom i ho vam penjar a les xarxes. Si us vé de gust, sou convidats a participar del joc!

EL LOGOTIP

El logotip del SegaMots el vam deixar en mans de Local Comunicació. Les companyes van fer una interpretació en total sintonia amb l’equip, i el van dissenyar pensant en una bala de palla i en una espiral, amb una lectura realista d’acord amb la terra i amb una altra de simbòlica que s’inspira en els cicles que es repeteixen: naixement, mort, renaixement… El text 'SegaMots' és una tipografia única creada especialment pel festival, que li ofereix un to orgànic, artesà i de continuïtat a la totalitat del logotip.