Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cervera acull la presentació de Visita a la senyora Soler, una de les novel·les perdudes de Manuel de Pedrolo

Cervera va acollir el divendres 17 de juny la presentació d’una de les “novel·les perdudes” de Manuel de Pedrolo. Es tracta de Visita a la senyora Soler, publicada per l’editorial Fonoll després que l’any 1971 fos censurada pel franquisme argumentant que “Es de una immoralidad de fondo, mucho más que de forma, tan enorme, que consideramos imposible su publicación”.

DILLUNS 20 JUNY 2022

La presentació, que s’emmarca dins de la 17a edició del premi 7lletres, ha anat a càrrec d’Anna M. Villalonga, prologuista de la novel·la  i comissària de l’any Pedrolo. Per Villalonga, tot i que Pedrolo va acabar desestimant l’obra, no li treu cap valor, perquè el context és un altre. Afirma que la novel·la és una “baula que demostra la lluita de Pedrolo per la llibertat i la seva posició en favor de l’alliberament de les dones, que passa també per la sexualitat”.

A la presentació també hi va intervenir Josep Gelonch, de l’editorial Fonoll. Fonoll va tenir clar que volia publicar aquest llibre quan va sortir a la llum gràcies a la Càtedra Màrius Torres (Universitat de Lleida), que des de l’any 2019 digitalitza el Fons Pedrolo.  L’editor va recordar que Pedrolo ha estat l’autor més censurat de la història de la literatura catalana i que ha estat una sort de poder recuperar aquesta obra.

Des de l’organització de 7lletres, per remarcar aquest desig de Pedrolo en favor de l’alliberament de les dones que passa per la llibertat sexual, ens va semblar interessant  la participació en la taula de presentació de Blanca Ribera, sexòloga, que va fer un repàs dels tabús de la sexualitat femenina i de l’alliberament de les dones en aquest sentit els darrers anys.

La novel·la va arribar a les llibreries el 24 de febrer passat, amb l’informe de censura incorporat, i ja ha arribat a la tercera edició.