Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

FAQS - PREGUNTES FREQÜENTS

PER QUÈ ES IMPORTANT RECICLAR?

La Unió Europea demana als seus estats membres assolir el 60% en l’índex de reciclatge l’any 2020. I com a mesura de pressió per assolir-ho, la Generalitat imposa cada any un cànon més alt al preu d’entrada de residus a l’abocador, és a dir, a aquells residus que no estan ben separats, que l’any 2019 és de 41,10€ per tona.

PER QUÈ ES VA ESCOLLIR EL SISTEMA DE RECOLLIDA PORTA A PORTA?

Els sistemes d’aportació amb contenidors no ens permeten superar el 40% de recollida selectiva, en canvi el porta a porta té resultats superiors tant en quantitat recollida com en qualitat de la separació, en general se situen entre el 60 i el 80% de recollida selectiva.

Les poblacions de la Segarra on es realitza el porta a porta tenen uns índexs de reciclatge del 70 % vers el 35 % de les poblacions amb el sistema de recollida amb contenidors.

PER QUÈ EL PORTA A PORTA COMPORTA MILLORS RESULTATS DE RECOLLIDA SELECTIVA?

Perquè s'individualitza l'aportació, la qual cosa permet identificar l’usuari, ja que els residus es deixen davant de cada portal i si no es lliuren correctament no es recullen. Això obliga a separar els residus a qui actualment no ho fa.

A ON MÉS ES FA LA RECOLLIDA PORTA A PORTA?

El model de recollida porta a porta és el més estès a Europa. Grans ciutats com Milà, Munich, Berlín, Parma, Londres, Berna, Ljubljana, tenen implantada la recollida porta a porta amb resultats de recollida selectiva que superen el 60%.

A Catalunya actualment hi ha més de 200 nuclis de població amb recollida porta a porta. La Segarra va ser pionera al 2002, llavors hi havia pocs nuclis que ho realitzaven. Avui en dia cada cop més s’està apostant per aquest sistema, com per exemple gran part de la comarca d’Osona, municipis del Segrià, Besalú, Artés, dotze nuclis de població del Berguedà, dotze nuclis de població del Pallars Sobirà, Anoia,...

Barris de Lleida, Girona i Barcelona també han iniciat la recollida porta a porta com a prova pilot.

LA RECOLLIDA PORTA A PORTA ÉS MÉS CARA, COM REPERCUTEIX A LA TAXA?

La recollida porta a porta és més cara, però com que es recullen més residus separats, es redueix el cost d’abocador i incrementen els ingressos, de manera que s’aconsegueix estabilitzar el cost. Per tant, la taxa es mantindrà o pujarà lleugerament els pròxims anys.

QUÈ PASSA SI VISC EN UN EDIFICI AMB CUBELL COMUNITARI?

Els blocs de pisos que disposin de cubells comunitaris han de continuar tal com realitzaven la recollida abans d’implantar el cubell amb xip. A curt termini es ficaran tancaments als cubells, s’hi accedirà mitjançant una targeta. Quan es posi en funcionament es realitzarà una xerrada a tots els veïns per donar tota la informació.

AL XIP DEL CUBELL HI HA LES MEVES DADES?

El cubell té un xip associat a l’adreça de l’habitatge, en cap cas contenen dades personals. Aquest xip servirà per fer un seguiment de qualitat i eficiència del servei i així poder adequar el servei a les necessitats específiques i als canvis que s’esdevinguin.

PER QUÈ PORTA XIP EL CUBELL DE LA FRACCIÓ ORGÀNICA I REBUIG?

  • Permet controlar el servei i resoldre incidències.
  • És una eina de responsabilitat. Amb la implantació del xip al cubell es pretén arribar en un futur a realitzar una bonificació a la taxa d’escombraries, implantar un sistema on aquells que més reciclin menys paguin. El xip ens permet tenir un comptador dels residus per saber qui ho realitza correctament i qui no.

AIXÒ VOL DIR QUE ARA ENS CONTROLARAN?

No és una qüestió de control per control. No ens preguntem si amb el comptador de l'aigua, la llum o el gas ens controlen; tampoc ens ho preguntem amb les matrícules dels cotxes i els radars. Igual que l'aigua que consumim, o la llum o el gas que gastem es controla a través d'un comptador per després pagar cadascú la seva factura amb els residus ha d'acabar passant el mateix. Per tant, no és una qüestió de control si no de corresponsabilització.

QUÈ PASSA S’HI PERDO, EM ROBEN O EM TRENQUEN EL CUBELL?

Les reposicions del cubell són gratuïtes. Podràs recollir-ne un altre a les oficines dels Ajuntaments on es realitza el porta a porta, o a les oficines del Consell Comarcal de la Segarra o bé, trucant al 973 53 13 00 i t’informaran de com aconseguir un nou cubell.

QUÈ FAIG SI L’HORARI DE LLIURAMENT EM COINCIDEIX AMB HORES DE FEINA?

Pots anar a deixar els residus a l’àrea de reciclatge de manera puntual i sempre que estigui justificat.

SI MARXO DE VACANCES I TINC A CASA RESIDUS ACUMULATS, COM HO HAIG DE FER?

En aquests casos també pots anar a l’àrea de reciclatge.

ES PODEN TREURE LES DEIXALLES AL CARRER SENSE CUBELL?

Al carrer s’han de lliurar les deixalles de la forma que el Consell Comarcal indica. En cas de no fer servir el cubell els dies que cal fer-ho, es marcarà una incidència i es tornarà a facilitar la informació necessària per fer-ho de manera correcta. En cas de reincidència continuada, l’usuari podrà ser sancionat.

COM EVITO LES OLORS DINS DE CASA FINS EL DIA DE RECOLLIDA DE LA FRACCIÓ QUE LES PROVOCA?

Quan tinguem plena la bossa de la fracció orgànica la lliguem ben lligada i la dipositem dins el cubell de 23l facilitat pel Consell Comarcal fins al dia que s’hagi de dipositar al carrer.

Els envasos que tenen restes de peix o carn es poden esbandir al buidar-los, d’aquesta manera s’evitaran les possibles males olors.

Els bolquers es poden lliurar cada dia.

SI NO TINC BOSSES COMPOSTABLES, PUC FER SERVIR BOSSES NORMALS DE PLÀSTIC PER SEPARAR LA MATÈRIA ORGÀNICA?

Les bosses de plàstic fan que el compost final obtingut sigui de pitjor qualitat. És per aquest motiu que és recomanable l’ús de bosses compostables. Amb tot, si heu acabat les bosses compostables a casa, es pot treure la fracció orgànica al cubell gran dins una bossa de plàstic normal i recorda que no es pot treure a granel (sense bossa) dins el cubell.

El cost econòmic del tractament de la fracció orgànica recollida es determina segons la quantitat d’elements no orgànics, és a dir, de materials impropis que conté la bossa que separem a casa i als establiments. La bossa de plàstic, al no ser orgànica fa que el tractament de la fracció orgànica sigui més car i en resulta un compost de menor qualitat.

SI NO TINC CAIXES O BOSSES DE PAPER, PUC FER SERVIR BOSSES NORMALS DE PLÀSTIC PER DIPOSITAR EL CARTRÓ I PAPER AL CARRER?

Al carrer, cal lliurar la fracció de paper preferiblement dins una caixa o una bossa de paper tancades per tal d’evitar que els papers més petits no volin. En cas que no disposem de caixes o bosses de paper, farem servir com a última opció una bossa de plàstic. En el cas dels cartrons s’han de lliurar o bé plegats dins una caixa o bé plegats i lligats amb un cordill.

ELS ANIMALS OBRIRAN I VESSARAN ELS CUBELLS DEL CARRER AL SENTIR OLORS DE MENJAR?

Els cubells subministrats porten un sistema de tancament i bloqueig de la tapa que no permet que els animals els obrin.

QUÈ PASSA SI EM POSEN LES ESCOMBRARIES DINS EL MEU CUBELL?

Si algun dia us trobeu una bossa dins el cubell que no es vostra heu d’informar al Consell Comarcal, podeu trucar al 973 531 300 o enviar correu a gestioresidus@ccsegarra.cat.

Aquest enviarà el personal adequat per resoldre la incidència.

S’INSPECCIONARAN LES BOSSES LLIURADES PER COMPROVAR QUE ESTIC FENT BÉ LA SEPARACIÓ?

Els operaris de la recollida, a l’hora d’agafar les bosses, saben valorar si els residus que la bossa conté són de la fracció que toca. Es pot apreciar si a la bossa del rebuig hi van residus que pertanyen a altres fraccions per el pes, forma, densitat... O perquè es noten les arestes dels envasos o si la bossa és excessivament voluminosa.

Les bosses abandonades es poden obrir ja que són actes incívics que poden arribar a ser sancionats.

QUE PASSA SI NO HO FAIG BÉ?

Els operaris del servei no recolliran la bossa i enganxaran un adhesiu on es determinarà perquè aquell cubell o bossa no ha estat recollit, ja sigui perquè no s’ha separat correctament els residus del seu interior, hi ha hagut una confusió amb el dia de recollida i s’ha tret una fracció que no toca, s’ha tret la bossa sense el cubell... Si aquestes accions es produeixen reiteradament en un mateix habitatge i/o establiment comercial, l’equip d’informadors ambientals visitarà l’usuari corresponent per tal d’analitzar la situació, i ajudar a millorar la seva conducta.

QUINES ACCIONS SERAN OBJECTE DE SANCIÓ?

Tant els habitatges particulars com els grans productors que participin del porta a porta, encara que cometi errors o equivocacions, serà sancionat. Seran objecte de sancions les actuacions incíviques com l'abandonament de bosses a la via pública o en papereres o l'abandonament de mobles o altres residus voluminosos. També serà sancionable la reincidència alhora de no realitzar correctament la separació de les deixalles un cop s’hagi informat de l’error en reiterades ocasions.