Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una exposició repassa l'empremta humana a través dels residus

Plantejada com un espai de conscienciació, el Museu de Guissona recull en una exposició pedagògica els residus de l'època romana i de l'actualitat, fent una comparació reflexiva de l'empremta que deixem a la Terra

L'exposició compara els residus actuals amb els de l'època romana.
L'exposició compara els residus actuals amb els de l'època romana.

DIMECRES 14 SETEMBRE 2022

Comissariada pel Museu de Guissona i l'Àrea de Residus del Consell Comarcal de la Segarra, l'exposició "Residus. L'empremta humana de Iesso a Guissona", fa un recorregut històric i pedagògic envers l'empremta que el pas dels humans deixa al planeta. Ho fa amb residus reals de l'època romana de l'antiga ciutat de Iesso i residus actuals, que generem en el nostre dia a dia, acompanyats de plafons explicatius i il·lustracions realitzades pel mateix director del Museu, David Castellana.

La mostra pretén ser un espai de conscienciació i responsabilitat davant dels efectes del canvi climàtic cada cop més presents i uns recursos naturals cada vegada més escassos. Fent una comparativa dels residus que es generaven en l'època romana i els que es generen avui en dia, així com la gestió que se'n fa i quin és el nostre paper al respecte, es constata que els primers residus eren plenament assumibles per l'entorn, mentre que els actuals han esdevingut una amenaça per a la mateixa existència de l'ésser humà i la natura no és capaç de recuperar-los. Així, es plantegen bones pràctiques a implantar per reduir aquests residus, que suposen la petjada que, a més, marcarà la nostra manera de viure pels arqueòlegs del futur.

Ressalta el fet que en l'antiguitat l'entorn natural estava lligat a cert misticisme relacionat amb les divinitats. Això canvia amb la revolució industrial i, sobretot, a principis del segle XX, amb l'aparició del plàstic i dels aparells electrònics, així com la cultura de l’usar i llençar. Aquests i altres factors han suposat un volum actual de residus que porta a una situació insostenible. Després d'un recorregut pedagògic, pensat per a tots els públics, el visitant rebrà un fullet amb un qüestionari per conscienciar de la necessitat de recuperar, reparar i reutilitzar els residus.

L'exposició, que convida a participar en les persones visitants de manera interactiva, es podrà visitar fins al 15 de gener de 2023.