La Segarra commemora els 20 anys de la recollida porta a porta
L’acte va comptar amb la presència de la secretària de Medi Ambient, Anna Barnadas, el director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, i Toni Pallès, gerent del Consell Comarcal en el moment que es va implantar el sistema porta a porta l’any 2002. Comarca pionera en implantar el sistema porta a porta, actualment la Segarra té un índex de reciclatge del 57%, en comparació al 6% d’abans de la implantació del sistema.
DIMARTS 07 JUNY 2022
El Consell Comarcal de la Segarra celebra aquest 2022 els 20 anys de la implantació de la recollida porta a porta. En un acte commemoratiu que va comptar amb la presència de totes les persones i entitats implicades en la implantació del sistema (personal tècnic, antics gerents, consellers i presidents del Consell Comarcal, empreses i entitats socials) i també de la secretària d’acció climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Bernadas, i el director de l’Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, es va fer balanç de l’evolució del reciclatge a la comarca i el funcionament del sistema, pioner a Catalunya en la seva implantació l’any 2002.
Francesc Lluch, president del Consell Comarcal de la Segarra, va donar la benvinguda a l’acte destacant el 57% de reciclatge actual de la comarca, fruit dels 20 anys d’un sistema que ha aconseguit consolidar-se, però que cal seguir millorant per al futur de totes i tots.
La secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, va felicitar i agrair a la Segarra ser pionera d’un sistema que ha demostrat ser un èxit, base de l’economia circular i del camí a seguir. Actualment, a Catalunya hi ha 277 municipis amb el sistema porta a porta, als que s’afegiran 177 pròximament, arribant així als 454, fet que suposarà que el 50% del país disposi de recollida porta a porta l’any 2023.
Isaac Peraire, director de l’Agència Catalana de Residus va destacar l’acte com una gran celebració en un moment clau per al futur i per al medi, tot fent un repàs del camí recorregut i d’uns resultats excel·lents però que cal continuar treballant per millorar. Peraire també va avançar alguns aspectes de la futura llei, centrada en l’estratègia residu zero, la taxa justa, una gestió de residus d’alta eficiència i la responsabilitat a parts iguals per la ciutadania, les administracions i els productors. Va insistir en la necessitat de sumar esforços i ser conscients del que generem.
Toni Pallès, qui va ser gerent del Consell Comarcal durant més de 15 anys, i impulsor del sistema porta a porta, va fer memòria de tot el procés i va tenir un record per a les persones que van prendre’n part, algunes ja desaparegudes, així com els tècnics i tècniques i grup ecologista. Va explicar que el que els va motivar va ser l’estima per la comarca i, en una època d’abocaments incontrolats i una gestió dels residus ineficaç, carregada de problemes, plantejar la comarca com a solució. Començant per implantar un sistema tarifari igualitari a tota la Segarra, eliminar els abocadors incontrolats arreu de la comarca i essent conscients de les limitacions, però amb una clara intenció de millorar els baixíssims índexs de reciclatge anteriors als anys 2000. Va recordar els viatges a diversos països per conèixer el funcionament de diversos sistemes de triatge de residus i va explicar que la determinació política va ser clau per tirar endavant el projecte, amb una gran campanya que va tenir en compte tots els aspectes de la societat. Per exemple, va destacar que els materials de comunicació van traduir-se a 7 idiomes per fer arribar el compromís a tothom i buscar solucions compartides als problemes compartits. Amb els anys i experiència el sistema va anar redefinint-se i millorant fins al moment actual. Les tècniques de l’àrea de residus del Consell Comarcal de la Segarra, Jordina Fontanet i Núria Balcells, acompanyades del conseller de l’àrea, Josep M. Castella, van fer un repàs extens a tot el procés del sistema porta a porta, des de la implantació l’any 2002 fins al moment actual, en què es preparen canvis, com s’ha fet al llarg d’aquests 20 anys, per seguir millorant i fer el sistema el més eficaç possible. Es va parlar del porta a porta com un servei personalitzat i viu, al que cal anar fent seguiment, malgrat l’èxit i reconeixements aconseguits fins ara. Se’n va fer balanç recordant cada pas endavant cap a una comarca i un món millors i van explicar algunes de les tasques que duen a terme des de l’àrea, com les inspeccions de seguiment, els tallers a les escoles, la millora en els cubells cap a un sistema digitalitzat o les 39.000 visites casa per casa informant a la ciutadania.
Finalment, van plantejar els reptes de futur del sistema de recollida selectiva porta a porta: l’ampliació de l’abocador, el control personalitzat mitjançant xips i àrees tancades de contenidors, la taxa justa i el pas de generar menys residus i promoure la reutilització. El conseller Castella va fer un especial agraïment a l’empresa GBI i la fundació Xavier Paules, encarregades de la recollida de residus durant aquests 20 anys.