Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya 10 de cada 10 per a l’equitat menstrual a la Segarra.

10 de cada 10 és una campanya d’equitat menstrual creada des de l’Àrea de Serveis Socials, Salut i Igualtat. La campanya vol combatre la pobresa menstrual garantint l’equitat en l’accés als productes de gestió menstrual.

A Catalunya, més de 4 milions de persones menstruen, però només 6 de cada 10 persones menstruants tenen accés als productes necessaris. La menstruació és un factor de desigualtat, els productes de gestió menstrual com ara compreses, tampons o copes menstruals, tenen un cost elevat, i això dificulta la seva adquisició per a moltes persones provocant així una situació de pobresa menstrual.

Es calcula que les persones menstruants tenen una despesa aproximada de 240 euros anuals en productes de gestió menstrual. Que 3 de cada 10 de persones menstruants no han pogut accedir a productes menstruals en algun moment de la seva vida i que 4 de cada 10 no poden escollir el producte menstrual a la seva elecció per una raó econòmica.

És per això que des del SIAD, s'ha ideat un carnet d'equitat menstrual que serà distribuït dins d'un necesser de forma gratuïta. Un necesser pensat per portar-hi tots els productes de gestió menstrual. Les persones destinatàries de la campanya, podran adreçar-se a la farmàcia que s'indiqui en el seu carnet per buscar els productes que necessitin amb el carnet i també escollir-los. Perquè poder participar en les decisions del mateix cos i salut és essencial per a l'empoderament.

10 de cada 10 és una campanya que a més a més de garantir l'equitat menstrual reduint l'impacte econòmic vol reduir l'impacte mediambiental incloent entre les opcions de compra amb el carnet productes més sostenibles mediambientalment com ara les compreses de tela, la copa menstrual o les calces menstruals, que poden reutilitzar-se diverses vegades. La campanya vol fomentar que la ciutadania tingui més coneixement d’aquests productes donant-ne informació sobre els seus avantatges a través d'un flyer junt amb l'entrega del necesser, una campanya per xarxes socials dirigida al conjunt de la ciutadania i la col·laboració de les farmàcies durant les atencions a les persones beneficiàries de la campanya.

10 de cada 10 és una campanya que també es dirigeix al conjunt de la població donant a conèixer dades que representen la inequitat menstrual, opcions més sostenibles de productes de gestió menstrual així com l'acció del SIAD de la nostra comarca per fer-hi front.

Sabem que amb aquesta campanya no n'hi ha prou i que el preu de menstruar és molt més alt. La menstruació en moltes ocasions requereix productes farmacològics per pal·liar el dolor i fins i tot absentisme laboral a raó de mal de regla. Amb la campanya 10 de cada 10 fem un pas endavant per a l'equitat menstrual a partir d'un projecte comarcal. Tot i que encara hi ha molt camí per recórrer en les polítiques públiques per a l'equitat menstrual. Així com a l'hora de trencar els tabús sobre la menstruació, l'educació en el cicle menstrual i el maneig menstrual en els espais públics.

CARTELL SENSE MARQUES DE TALL.jpg