Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

25 N "Despenja la violència estètica"

La presentació del Pla d’Acció per combatre la pressió estètica junt amb l’experiència del dia a dia del SIAD Segarra aquest 2023 impulsa aquesta campanya per visibilitzar aquest tipus de violència i sobretot malgrat la seva quotidianitat no normalitzar alguna d’aquestes situacions.

Social i culturalment els ideals de bellesa imposen unes normes determinades sobre quins són els cossos acceptats i desitjats, reforcen els estereotips de gènere, contribueixen a la cosificació de les dones i redueixen el seu valor a l’aparença física i des d’aquest punt de vista la pressió estètica és una forma de violència masclista.

L’opressió estètica és un tipus de violència que es detecta en un percentatge elevat de les atencions que realitzem des del SIAD, una manera de malmetre l’autoestima de les dones, de sotmetre-les i menystenir-les.

La presentació del Pla d’Acció per combatre la pressió estètica junt amb l’experiència del dia a dia del SIAD Segarra aquest 2023 impulsa aquesta campanya per visibilitzar aquest tipus de violència i sobretot malgrat la seva quotidianitat no normalitzar alguna d’aquestes situacions. 

EN QUÈ CONSISTEIX LA CAMPANYA? 

La Campanya ha consistit en diverses accions:

1.- S’ha elaborat un cartell de campanya junt amb un fulletó informatiu amb una imatge que identifica el cos d’una dona per denunciar els múltiples atacs diaris a l’autopercepció dels cossos.

També cartelleria en la que es plasmen missatges molt quotidians, però tot i ser quotidians no són inofensius:

  • T’has mirat al mirall? Tens canes
  • Amb aquestes pastilletes perdràs els quilets de les vacances
  • Arribem fins a la talla 42, a partir d’aquí fem talles grans
  • Fas mala cara, no t’has maquillat?
  • T’estàs posant les botes avui!
  • T’has aprimat? Estàs impressionant!

Aquests missatges es van distribuir arreu de comarca en punts estratègics. Pel que fa a la distribució de la cartelleria es va posar el focus als comerços.

Amb la col·laboració de les associacions de comerciants el comerç local de la comarca van esdevenir una aliança molt important ja que per uns dies van esdevenir l´aparador de la campanya.

2.- Es van distribuït burres de roba, entre diferents llocs estratègics ja sigui pel volum de persones que el freqüenten, pel perfils de persones que el freqüenten, etc ...  (els instituts de la comarca, biblioteques, CAP salut, hall del Consell Comarcal etc., per tal que fossin un segon l’expositor de la campanya.

A cada burra hi ha penjadors dels que hi pengen comentaris molt habituals que sumen i no resten a la pressió estètica sobre la salut mental i física amb el simbolisme “d’invitar a despenjar-les de la nostra quotidianitat”. Les burres van acompanyades amb un fulletó explicatiu de la campanya.

3.- Finalment, també es realitzar material audiovisual el qual es distribueix a través de les xarxes socials del consell en el que s’utilitzava la burra i en el que es despengen els ítems de la pressió estètica que contenen els penjadors. Amb una veu en off que explica part del contingut del fulletó.

Descarrega't AQUÍ tot el material de la campanya.