Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tornen les visites guiades “Entre Merlets”. El 18 de març es va realitzar la primera de les quatre rutes que es duran a terme enguany.

Concabella i el castell de Pallargues han estat els protagonistes de la ruta guiada des d’una perspectiva de gènere que promouen les àrees de Servei d'Informació i Atenció a les Dones i de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra amb el nom “Entre Merlets”.

Imatge de la sortida
Imatge de la sortida

DIVENDRES 24 MARÇ 2023

El projecte, inaugurat el març de 2022, pretén crear espais de reflexió per fomentar noves mirades, avançar en la construcció de relats més equitatius, adequar-se a la realitat del segle XXI i, sobretot, donar veu a les dones que han estat silenciades i invisibilitzades malgrat contribuït a la nostra història i al desenvolupament de la societat segarrenca.

La Segarra és coneguda com a terra de castells. Aquestes edificacions ens suggereixen una societat militar dirigida per homes i que el paper de les dones era molt reduït, però tenien un paper destacat en les funcions diverses que exercien als castells. Diversos documents ens mostren comtesses que ostenten el poder, dames que governen castells, pageses que colonitzen...

Amb aquesta iniciativa es vol donar veu a les dones que van viure entre els merlets dels castells de la Segarra. Les dones nobles que vivien dins d’aquests edificis i de les camperoles que habitaven al seu voltant. Per aquest motiu s’ha instal·lat quatre plafons a l’exterior dels castells de Concabella, Florejacs, les Pallargues i les Sitges. L’explicació dels plafons es pot completar escanejant els codis QR que hi figuren i que porten a un contingut web on, a més d’ampliar la informació, es pot veure quatre vídeos on dones que actualment viuen i treballen a la Segarra expliquen la seva experiència com a artesanes i creadores.

La ruta guiada del dissabte dia 18 de març, que va comptar amb una trentena de participants,  va anar a càrrec de la historiadora Gemma de Solà. A Concabella es va fer un recorregut per la població en el que es va destacar la figura de Violant de Cabrera, senyora del lloc a finals del segle XV . La visita al castell de les Pallargues, que va anar acompanyada d’un tast, es va posar de manifest la importància que van tenir les dones a l’hora de vetllar pel manteniment espiritual i material d’aquests espais i de tot el que els rodejava.

Aquesta sortida és la primera de les quatre que hi ha programades per l’any 2023.