Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sessions participatives en municipis de la Segarra per parlar d’accessibilitat amb persones grans.

Durant el mes de juny el Consell Comarcal ha projectat una sessió de participació a tres pobles de la comarca per parlar d’accessibilitat amb persones grans. La proposta forma part del programa “La Segarra que cuida” que aquest cop, posa la mirada en l’accessibilitat als pobles petits.

Imatge del moment de la sessió participativa
Imatge del moment de la sessió participativa

DIMECRES 03 JULIOL 2024

Sessions participatives en municipis de la Segarra per parlar d’accessibilitat amb persones grans.

Durant el mes de juny el Consell Comarcal va projectar una sessió de participació a tres pobles de la comarca per parlar d’accessibilitat amb persones grans.

La proposta forma part del programa “La Segarra que cuida” que aquest cop, posa la mirada en l’accessibilitat als pobles petits, tot fent un treball directe i compartit amb les persones grans que hi viuen per escoltar i tenir en compte la seva opinió.

Els pobles participants, amb característiques comunitàries diverses, han estat  Hostafrancs, Sanaüja i Granyena, on hi ha participat una dotzena de persones a cada nucli amb l’assistència també, dels seus representants polítics i de les tècniques dels Serveis socials.

La idea de l’Equip tècnic d’acció comunitària del Consell Comarcal, es centra en impulsar una “Guia de poble acollidor” que contempli l’accessibilitat des del punt de vista d’un poble amic de les persones grans, que facilita la mobilitat, però que també promou els llocs d’estar i gaudi de l’espai públic.

Aquesta Guia, que s’elaborarà conjuntament amb l’empresa Índic, experts en iniciatives i dinàmiques comunitàries, ha de servir com a referència per a tots els ajuntaments que vulguin impulsar accions de millora als seus municipis.

Les sessions de participació, de dues hores de durada cadascuna, s’han dividit en dos moments clau, en un primer moment, es va realitzar un recorregut pel poble on es va poder observar, en l’àmbit físic, l’adequació de les zones de trànsit, accessibilitat, voreres, il·luminació de carrers, les zones de convivència amb la dotació de bancs, fonts, zones d’ombra, recorreguts segurs, senyalització i la comunicació amb altres nuclis, entre altres.

Un cop finalitzat el recorregut, es va compartir, de manera distesa, les relacions amb el veïnatge i les xarxes de suport, les vies d’informació i de comunicació, l’accés a serveis socials i de salut, així com la vida comunitària, associativa i participativa del poble.

Recordem que el programa “La Segarra que cuida” treballa en cinc eixos d’intervenció per prevenir la solitud no volguda, la dinamització, l’aproximació de serveis i l’accessibilitat de les persones grans que viuen en pobles petits, tot vetllant per la qualitat de vida i el benestar de les persones, la cohesió i el vincle amb l’entorn.

Juny, 2024.