Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'"Orgull més gran", la campanya del Govern per reivindicar les persones grans LGBTI+

Declaració institucional amb motiu del 28 de juny, Dia Internacional de l Orgull o per a l Alliberament LGBTI+

Façana del Consell Comarcal
Façana del Consell Comarcal

DIMECRES 28 JUNY 2023

En el marc de la commemoració del 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull per a l’alliberament LGBTI+, el Govern de Catalunya ha llençat la campanya "L’Orgull més gran", amb l’objectiu de reivindicar el dret de les persones LGBTI+ a ser com vulguin ser i a poder viure la seva identitat amb plenitud en totes les etapes de la vida, sense haver de patir desigualtats, discriminacions o violències. Des d'aquest matí ja es pot veure a la façana del Palau de la Generalitat una lona amb una de les creativitats de la campanya.

"L’Orgull més gran" vol fer pedagogia i trencar amb els estereotips i clixés associats a les persones LGBTI+. Pretén explicar que la comunitat LGBTI+ és àmplia i diversa i, especialment, donar visibilitat a les persones grans d’aquest col·lectiu, perquè no es vegin obligades a tornar a l’armari a mesura que perden autonomia. Quan les persones LGBTI+ es fan grans, i han de fer ús d'un centre de dia o han d'entrar a viure a una residència, poden trobar-se en un nou entorn que nega la seva identitat de gènere o orientació sexual, i que les discrimina per aquest motiu. Per això, cal que el dret a viure l'orientació sexual i la identitat de gènere amb plena llibertat pugui garantir-se al llarg de tota la vida.

Amb el lema "L’Orgull més gran és l’orgull que ens fa créixer", l’espot de la campanya se centra en el diàleg intergeneracional i en el relleu que les persones grans passen a les més joves pel que fa a la defensa dels drets LGBTI+. En aquest sentit, recull l’experiència de sis persones grans que responen a la pregunta: "Quin és el teu orgull més gran?". Algunes de les respostes són "no haver de donar explicacions" o bé "veure com els joves continuen una lluita que vam començar fa molt de temps". Al final, una noia jove expressa reconeixement cap als seus avis, una parella d’homes.

A més de l’espot, que s’emet per televisió i es distribueix a través de les xarxes socials, aquesta campanya compta amb un podcast realitzat en col·laboració amb el programa "Oh My Goig" de Betevé. També s’han editat diversos materials promocionals per a les xarxes socials i es promou l’ús de l'etiqueta l’#OrgullMésGran.

Els materials de la campanya es poden descarregar al web del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Una llarga trajectòria de lluites

La campanya d’aquest 28J posa en valor la llarga trajectòria de les lluites LGBTI+ a Catalunya, gràcies a l’activisme, la valentia i el lideratge de les persones que les van impulsar fa dècades. Seguint el fil de les persones que el 1969 van liderar la revolta de Stonewall, fartes de la repressió policial i l’exclusió social que patien, trobem a Catalunya les dones trans* que el 1977 van posar el cos davant la policia durant la primera manifestació LGBTI+ que va tenir lloc a Barcelona, en protesta per una llei franquista que criminalitzava el col·lectiu. Trobem també les campanyes que el moviment associatiu va impulsar durant els anys 80 i 90 per promoure l’educació sexual i aturar el VIH, o tota la tasca d’incidència realitzada per les entitats per aconseguir l’aprovació de lleis d’igualtat i combatre l’LGBTI-fòbia en tots els àmbits de la societat.

Totes aquestes lluites han fet de Catalunya un país capdavanter en la defensa dels drets LGBTI+, amb un clar compromís del Govern per desplegar les lleis d’igualtat, per impulsar polítiques públiques i per garantir l’accés de totes les persones als recursos i serveis de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI), recentment reconeguda per la Comissió Europea amb el premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat.