L’Àrea de Serveis Socials impulsa un treball conjunt entre els professionals per la promoció de la intervenció grupal a la comarca contribuint així en la millora de la qualitat de vida de les persones.
Des de fa uns mesos s'està treballant diferents serveis i atencions de forma grupal, com per exemple, un grup destinat a dones, un altre a adolescents i, un tercer a famílies.
DIMECRES 14 DESEMBRE 2022
Els serveis socials del Consell Comarcal han iniciat recentmentr noves accions des de diferents serveis.
A finals de setembre a Guissona, es va iniciar el servei d’orientació i acompanyament a les famílies (SOAF Segarra), en un model de treball de teràpia familiar socioeducativa, des d’un enfocament sistèmic, relacional, integral i comunitari, gestionat per l’empresa Eduvic, i amb una Terapeuta Familiar, destinat a famílies de la comarca, ateses des dels Serveis Socials. Actualment hi assisteixen 5 famílies (4 de Guissona i 1 de Torà), amb la possibilitat de noves incorporacions. L’objectiu general es oferir un espai de trobada, suport i acompanyament socioeducatiu, comunitari i terapèutic per a millorar el benestar integral de les famílies.
A l'octubre a Guissona, es va iniciar una intervenció grupal, destinada a l’àmbit de les dones ateses des dels Serveis Socials i des del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) dinamitzat per una psicòloga. Actualment hi assisteixen 5 dones de Guissona amb la possibilitat d’incorporar més persones de la comarca. L’objectiu general es oferir un espai lliure on reflexionar i posar de manifest les necessitats d’autocura de la dona, desprendre’s de les etiquetes adquirides i posar a l’ordre del dia prioritzar-se i tenir en compte la salut tan física com emocional.
Durant el mes de novembre a Cervera, es va iniciar la intervenció grupal, destinada a l’àmbit d’adolescents atesos pels Serveis Socials i l’EAIA (equip d'atenció a l'infancia). Es tracta d’un grup psicoeducatiu setmanal dinamitzat per una psicòloga i una educadora Social. Hi assisteixin entre 8 i 10 noies adolescents.
Té com a objectiu oferir un espai lliure per comunicar i posar en valor les pròpies necessitats, dificultats i malestars pròpies de l’etapa evolutiva i transició a la vida adulta. La principal eina metodològica és el propi grup en el que la introspecció, l’autoconeixement i posar en valor “l’altre” i els altres com a forma de relació cobri sentit per trobar un espai propi on posar-se en valor i reflexionar sobre la pròpia evolució, creixement i autonomia. Un espai que permeti conèixer i identificar les formes relacionals, identificar malestar i estratègies d’afrontament de conflictes i millora de la regulació emocional, detectar pensaments distorsionats i creences adquirides i treballar estratègies per afrontar-les. Es faran unes 14 sessions i finalitzarà al febrer.
També a Cervera i Guissona, s’ha iniciat la intervenció grupal, destinat a famílies dels infants i adolescents que assisteixen al Servei d’Intervenció Socioeducativa Itinerant (SISI), derivades des dels Serveis Socials. Es tracta de xerrades sobre criança des d’una perspectiva preventiva on es reforçaran les capacitats i fortaleses per afavorir relacions familiars saludables i enfortir les habilitats parentals. La metodologia utilitzada de les xerrades tindran un abordatge participatiu, interactiu i dinàmic on l’objectiu es crear un espai per a mares i pares, acompanyats de professionals, on poden expressar neguits, èxits i sobretot, compartir amb altres famílies les seves vivències, estratègies i “trucs”. Es realitzaran 3 sessions d’una durada de 1h i mitja a cada municipi i seran dinamitzades per l’entitat ASPID amb l’acompanyament de l’Educadora i Coordinadora del SISI i les Educadores Socials dels Serveis Socials. Se’n beneficien un total de 40 famílies.
D'aquesta manera, des de diferents serveis de l’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal es pretén treballar conjuntament per la promoció de la intervenció grupal a la comarca, per contribuir en la millora de la qualitat de vida de les persones.
Desembre, 2022.