Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal partícip de la Campanya «No t’ho empassis», la nova campanya per lluitar contra l’estigma en salut mental.

A l'acte de presentació de la campanya va assistir la consellera comarcal de serveis socials, igualtat i salut al Consell, Gemma Martínez.

Imatge de la presentació
Imatge de la presentació

DIJOUS 09 DESEMBRE 2021

Font de la informació: Associació Alba

La Taula de Salut Mental Urgell-Segarra, formada per entitats i administracions públiques que treballen en el camp de la salut mental, i la Diputació de Lleida han presentat al restaurant El Gat de Tàrrega la campanya de sensibilització «No t’ho empassis, estovalles contra l’estigma».

Aquesta es durà a terme en una vuitantena d’establiments de restauració de la província de Lleida per donar a conèixer mites i falses creences associades a les persones amb algun diagnòstic de salut mental.

Per la campanya s’han dissenyat 6 models d’estovalles de paper diferents amb missatges i afirmacions errònies que ens podem trobar sovint en converses del dia a dia i que contribueixen a estigmatitzar a les persones amb trastorn mental. A través d’aquestes estovalles es convida als clients a aixecar el plat i descobrir quina és la realitat que viuen aquestes persones i trencar d’aquesta manera amb els prejudicis existents.

A l’acte de presentació hi han intervingut representants de la Taula de Salut Mental Urgell Segarra, Maite Trepat i Miracle Llorenç. Per part del Consell Comarcal de la Segarra, partícip a la campanya ha assistit la consellera comarcal de serveis socials, igualtat i salut al Consell, Gemma Martínez. Els representants han destacat la importància de la Taula per treballar conjuntament i coordinada tots els serveis i recursos que hi ha al territori amb relació a la salut mental, amb l’objectiu d’apropar-los a les persones i fer-los més eficients, i impulsar accions de sensibilització a la ciutadania.

També s’ha pogut escoltar el testimoni en primera persona del Miquel Àngel Vilardell, que forma part de la comissió antiestigma de la Taula i activista en salut mental. «L’estigma per a mi és quan es posa una etiqueta a davant tan gran, que se n’obliden de la persona que hi ha al darrere. Moltes vegades la mateixa persona es fa tan seva l’etiqueta que es creu l’estigma. Cosa que fa molt més difícil la vida diària i la recuperació», ha explicat Vilardell.

Finalment, ha tancat l’acte el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn que ha manifestat que a través de l’acció de les estovalles es transmeten» missatges que ens conviden a esborrar prejudicis i a entendre les persones diagnosticades amb problemes de Salut Mental com el que són: persones com nosaltres mateixes que en un moment donat pateixen una patologia que ens podria afectar a qualsevol de nosaltres mateixos. I davant d’això, només es requereix no tancar els ulls i ser solidaris».

Aquesta campanya s’ha volgut vincular a la Marató de TV3 que aquest any es destina a la salut mental. A través d’un codi QR imprès a les estovalles es convida a tots els clients a fer una donació. La campanya està prevista que duri fins al mateix dia 19 de desembre, dia de la Marató.

La Taula de Salut Mental (TSM) de l’Urgell i la Segarra es va iniciar l’any 2006 amb l’impuls de la Federació Salut Mental Catalunya (anteriorment FECAFAMM).  Les Taules de Salut Mental són uns espais d’intercanvi d’informació, de reflexió i de debat entorn la situació de l’atenció a la salut mental i les seves necessitats de millora. Les Taules estan compostes per persones i representants d’entitats, recursos i administracions coneixedors del territori i de les necessitats de salut mental. El Consell Comarcal de la Segarra hi aprticipa amb la representació dels treballadors i treballadores de l'àrea de serveis socials al Consell Comarcal.