Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una vintena de persones van participar en la sortida “De carlinades a la Vall del Llobregós”, acte organitzat per les àrees de Turisme i de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra i per Camins de Sikarra.

El dissabte, 26 de març va tenir lloc una sortida que des d’Ivorra fins a Sanaüja, passant pel Casalot de la Morera, l’Aguda i Torà, va fer un recorregut pels episodis, espais i protagonistes que van marcar aquest territori en les diverses revoltes i guerres entre el 1822 i el 1876.

© Turisme de la Segarra
© Turisme de la Segarra

DIVENDRES 01 ABRIL 2022

Durant el segle XIX, la transició de l’Antic Règim al Constitucionalisme va tenir la Segarra com a gran escenari de conflictes. Els territoris de la Segarra històrica, des de la serra de Pinós fins a la ribera de la Femosa i des de l’Alt Sió fins a la vall del Gaià, van presenciar esdeveniments de violència i mort que van marcar a sant i foc el paisatge i la gent. També a la Vall del Llobregós, on les bregues entre reialistes i lliberals, carlins i isabelins, van deixar empremta de les correries d’aristòcrates nostàlgics, capellans trabucaires, voluntaris milicians, militars regulars i un devessall de personatges gairebé oblidats.

De la mà de Jaume Moya, autor del llibre “De carlinades per la Segarra històrica”, editat per APACTorà, vam fer un recorregut històric i geogràfic pel nord de la Segarra que va tenir el punt de partida a Ivorra on,  al local social, es va fer la presentació de l’acte a càrrec de la consellera comarcal de turisme, Montserrat Farrera, i la contextualització dels esdeveniments que van tenir lloc en aquestes contrades al segle XIX.

La sortida, organitzada per les àrees de turisme i de cultura del Consell Comarcal de la Segarra i per Camins de Sikarra va comptar amb una vintena de participants entre els quals l’alcalde d’Ivorra Jordi Ribalta i la regidora i consellera comarcal Canòlich Fàbrega. Els assistents van ser obsequiats amb coca i xocolata a Ivorra i, a l’Aguda, amb un tast de productes de proximitat de la Fornera de Biosca, formatgeria l’Aubagueta, Casa Magí de Torà i pastisseria Miramunt també de Torà.

Març, 2022.