Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut vol adaptar el sistema sanitari a la realitat del moment i la comarca

Així ho va explicar el delegat del departament de Salut a Lleida, Josep Pifarré, en la presentació del nou Pla de Salut de la regió sanitària de Lleida fins al 2025 al Consell d’Alcaldies de la Segarra, celebrat el dimarts 26 de juliol

DIMECRES 03 AGOST 2022

El doctor Josep Pifarré, delegat del departament de Salut a Lleida, el doctor Ramon Piñol, director del  sector sanitari a Lleida i la doctora Pilar Vaqué, directora d’atenció primària ICS, van presentar el nou Pla de Salut de la regió sanitària de Lleida el passat 26 de juliol al Consell d’Alcaldies de la Segarra. Posant de relleu la difícil situació en que es troba la comarca malgrat donar per resolta la manca de professionals que han suposat les darreres baixes, trasllats i jubilacions, el nou pla aborda la salut no només des de l’àmbit sanitari sinó com un instrument transformador, participatiu i adaptat a cada punt del territori, integrat als diferents àmbits de la vida.

El nou pla vol ser equitatiu, eficient, sostenible i adaptat a les necessitats de cada persona i lloc. El sobreenvelliment generalitzat de la població de la Segarra, dispersat en petits nuclis de població, que suposa un 17% de persones majors de 65 anys, contrasta amb el cas concret de Guissona, on és del 13%. Així, el plantejament sanitari de la comarca ha de preveure tot un seguit d’aspectes que assegurin la igualtat d’oportunitats en el quadre de salut per a tothom.

El Pla de Salut, 2021-2025, incorpora noves figures sanitàries amb les que detectar situacions i problemàtiques que molt sovint no necessiten tractament mèdic, així com el treball en xarxa, amb una atenció més proactiva i no tan a demanda, especialment pensada per a pacients crònics i persones grans. Es tracta del referent de benestar emocional, nutricionistes, fisioterapeutes i administratius, de la mà d’infermeres i infermers, figura a la que el nou pla vol donar valor. Així, cada persona tindrà un professional de referència però aquest no serà únicament el metge o metgessa. La Doctora Vaquer va explicar la necessitat de trencar amb la idea romàntica d’anar a cal metge i l’acompanyament que aquest feia, no només en el sentit mèdic. Plantejant la salut des d’una visió global que abasta tots els aspectes de la vida, Vaquer va explicar que algunes problemàtiques, com el dol o la solitud en persones grans, sovint poden solucionar-se amb altres professionals, com el referent de benestar emocional, organitzant grups per a fer activitats, per exemple.

La igualtat d’oportunitats, la construcció d’entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi són les estratègies d’aquest nou pla de salut, que busca anar més enllà del sistema sanitari, que ha quedat desfasat davant de la transformació digital i tensat a causa de la pandèmia de la Covid-19 i la manca de professionals de la salut.

Dues àrees bàsiques de salut a la Segarra

El president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, va explicar que la implantació d’aquest nou Pla de Salut ve acompanyat de la creació, a Guissona, de la segona Àrea Bàsica de Salut de la comarca. Lluch va destacar el guany que suposarà per a la població de la Segarra disposar de dues àrees bàsiques de salut, significant una millor estructura, un major pressupost i, és clar, una millor atenció per a la ciutadania.

Lluch va agrair als responsables de Salut l’aposta per la millora en el servei mèdic de la comarca, així com l’èxit d’haver resolt amb rapidesa la difícil situació que havia suposat la baixa de sis professionals en els darrers mesos. La incorporació de nous metges i metgesses a la comarca, se suma als que s’incorporaran gràcies al Pla de Salut dels pròxims cinc anys i assegura la correcta continuïtat de l’atenció mèdica a la comarca de la Segarra.