Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Montse Milan Moliné, guanyadora del XVII Premi 7lletres amb Manual de supervivència

L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc el 7 d’octubre, al castell de Concabella. A més de persones relacionades amb 7lletres i el món de la cultura de la Segarra i de l’Urgell, hi han assistit representants de les entitats organitzadores.

Castell de Concabella
Castell de Concabella

DILLUNS 10 OCTUBRE 2022

Montse Milan Moliné, guanyadora del XVII Premi 7lletres amb Manual de supervivència

Manual de supervivència és una història d’històries. La fredor de la gran ciutat és el marc que delimita uns personatges marcats per un fet passat que aflora en el present. Les seves vides es van entreteixint fins mostrar un conjunt ben divers de foscors humanes. L’estil precís i àgil de l’autora abraça les veus íntimes i els tocs generals de denúncia, una fusió que manté hàbilment de principi a fi.

L’autora, Montse Milan Moliné (Lleida, 1982), és mestra d’educació infantil. Com a escriptora s’ha format a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i al Laboratori de Lletres, també de Barcelona.

S’ha donat a conèixer en el vessant d’escriptora en diferents col·laboracions i concursos literaris, on ha guanyat els primers premis al Concurs de relats Setmana de la Lectura d’Esterri d’Àneu (2018 i 2019), amb La mort d’endins i Tercer acte; al II Concurs de Microrelats de la Vall Fosca (2018 i 2020), amb Plof! i Aventura lèxica. Ha estat finalista al Premi Vent del Port (2018, 2019 i 2021), amb L’arengada, El davantal brut i El món sense Petrus Salinger. Des del 2018 col·labora a la revista La Borrufa amb microrelats, poesia visual i ressenyes literàries. Als afores, publicat per Voliana Edicions,  és el seu primer llibre.

En l’edició d’enguany, la dissetena, s’ha rebut un total de 38 exemplars. Per aquest motiu, l’alta participació, s’ha requerit la col·laboració d’un comitè de lectura que ha fet una primera selecció de les obres presentades que passen al jurat. En la present edició han estat seleccionats 16 originals. El jurat ha estat format per Alba Granell, Emili Bayo, Xavier Vidal, Josep Maria Rodríguez i Anna Punsoda.

El premi, editat per Pagès Editors, té una dotació econòmica de 7.000 euros, cosa que el converteix en el més ben dotat de les terres de Lleida.

A les portes de la seva majoria d’edat, enguany 7lletres ha crescut incorporant, amb la signatura d’un conveni de col·laboració, els ajuntaments dels Plans de Sió i de Tàrrega. S’incorporen, el primer, per haver col·laborat en aquesta iniciativa des dels seus inicis i ser el municipi al qual pertany l’Aranyó, lloc de naixement de Pedrolo. A més, el castell de Concabella, també als Plans de Sió, acull l’Espai Pedrolo i el fons documental de l’escriptor. La coorganització amb l’Ajuntament de Tàrrega era un desig llargament perseguit que finalment s’ha pogut dur a terme.

A causa de la signatura del conveni que esmentàvem, aquest any s’han modificat les dates del premi. El termini de lliurament d’originals ha estat el 30 de juny i l’atorgament del premi, avui, 7 d’octubre. Però, la voluntat és que en les pròximes edicions la data d’atorgament del premi torni a ser el 7 de juliol.

L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc el 7 d’octubre, al castell de Concabella. A més de persones relacionades amb 7lletres i el món de la cultura de la Segarra i de l’Urgell, hi han assistit representants de les entitats organitzadores; mecenes del premi com Jordi Pujol, de Prefabricats Pujol, Lluís i Eulàlia Pagès, de Pagès Editors, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, i la diputada provincial Mercè Carulla.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha parlat en representació de les quatre entitats convocants i ha destacat la importància de 7lletres per homenatjar la figura de Manuel de Pedrolo. Ha expressat la satisfacció de què Tàrrega formi part d’aquest projecte.

Al llarg de la vetllada s’ha gaudit de la interpretació de l’espectacle poeticomusical Quatre parets fan una casa. Habitar, crear i morir a través del mapa literari català. A la sala on s’ha dut a terme el lliurament del premi hi ha la instal·lació Inspiració Infinita de Sebastià Caus.

7lletres. El premi literari i més coses és una iniciativa del Consell Comarcal de la Segarra, de la Paeria de Cervera, de l’Ajuntament dels Plans de Sió i de l’Ajuntament de Tàrrega.

7lletres.