Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Segarra posa la mirada en la millora de la qualitat de vida de la gent gran als pobles petits

L’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Segarra engega el programa “La Segarra que cuida”, amb l’objectiu de construir pobles amigables on envellir

DIVENDRES 30 SETEMBRE 2022

Prevenir la solitud, dinamitzar el poble, millorar l’accessibilitat i aproximar els serveis són alguns dels punts que componen el programa “La Segarra que cuida”, que l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal treballa per posar en marxa després de la realització d’un intens camp de treball que ha servit per detectar les grans mancances amb que es troba la gent gran de la comarca. La Segarra té un dels percentatges de població envellida més alts del país; concretament, -excloent les ciutats de Guissona i Cervera- 1970 persones són majors de 65 anys i, d’aquestes, 712 tenen més de 80 anys. A més, 378 viuen soles. Detectar les necessitats i mancances d’aquestes persones i treballar per millorar-ne la qualitat de vida és l’objectiu del programa, que les tècniques de l’ens van presentar en la darrera sessió extraordinària del Consell d’Alcaldies.

“La Segarra que cuida”, s’organitza en cinc eixos: la prevenció de la solitud, amb una atenció centrada en la persona per tal de detectar situacions de soledat no desitjada o l’aïllament social i elaborar programes d’acompanyament individual i comunitari; la dinamització del poble, amb la creació d’espais de participació on es realitzin activitats, xerrades, tallers o excursions; l’aproximació de serveis, amb la creació o ampliació de serveis diversos, per tal de facilitar la vida al poble sense haver de desplaçar-se; el centre de vida comunitària, un espai de socialització i trobada on s’ofereixin activitats i serveis que potenciïn l’autonomia i generin vincles; i l’accessibilitat, adaptant i millorant els equipaments i espais municipals per tal que les persones grans puguin seguir vivint a la seva llar: fer dels pobles espais amables i inclusius per a tothom.

Es preveu que el programa iniciï la seva activitat amb les signatures de convenis i acords amb els ajuntaments dels municipis i la creació de grups de treball per detectar les necessitats de cada municipi al llarg del que resta de 2022 i comenci a executar serveis i activitats durant el primer trimestre del 2023, ampliant-se i consolidant-se al llarg del 2024 i 2025. A més de suposar una millora en la qualitat de vida de la gent gran, el programa suposa també un impuls en l’ocupació, lluitant també contra el despoblament rural.

Les tècniques del pla d'acció comunitària van afirmar que es tracta d’un repte ambiciós, alhora que una gran oportunitat per a la comarca i la seva gent. El programa es presentarà públicament el proper dia 8 d’octubre a les 19.30 h al Castell de Concabella.