Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Sala Francesc Buireu, Cervera, acull presencialment la sessió ordinària del Consell d’Alcaldies de la Segarra.

Es presenta en sessió ordinària als alcaldes i alcaldesses el Pla comarcal de joventut 2022-2025 a la comarca i el nou reglament del servei de recollida d’escombraries.

Sala Francesc Buireu (Cervera)
Sala Francesc Buireu (Cervera)

DIVENDRES 25 MARÇ 2022

  • Nota de premsa

La Sala Francesc Buireu, Cervera, acull presencialment la sessió ordinària del Consell d’Alcaldies de la Segarra.

Es presenta en sessió ordinària als alcaldes i alcaldesses el Pla comarcal de joventut 2022-2025 a la comarca i el nou reglament del servei de recollida d’escombraries.

A la Segarra actualment hi ha més de 6.000 joves (de 16 a 30 anys) i l’Oficina Jove del Consell Comarcal ha realitzat més de 1.500 enquestes per conèixer les realitats i necessitats per tal d’establir les accions a realitzar en els pròxims anys dins el Pla Comarcal de Joventut 2022-2025.

De la diagnosi feta, com a dades més rellevants se n’extrau que el 68% del jovent enquestat pensa que hi ha poca formació i feina a la comarca. I la feina que hi ha és derivada del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i és temporal. Una altra dada important és que més del 30% dels joves han patit en el darrer any problemes de salut psicològic, i creuen que hi ha manca de recursos per la salut mental juvenil. També es va posar en relleu  la dada que d’aquest total de joves enquestats un 29% han patit violència de gènere. Quan a l’oci als municipis pensen que hi ha pocs espais juvenils que fa que propicien els “botellons” i les “festes al carrer”. Finalment, es va presentar la iniciativa del carnet comarcal juvenil amb descomptes en els comerços de la comarca que s’hi adhereixin.  Es preveu engegar-lo de cara a la tardor.

Posteriorment, es van presentar les modificacions del nou reglament del servei comarcal de gestió de residus, unes modificacions puntuals amb caràcter generalista a causa de l’evolució del servei. Com per exemple, el reglament de l’ordenança fiscal reguladora a la deixalleria per al control del volum de les deixalles. L’any 2021, la deixalleria de Cervera va rebre més d’11 mil usuaris i a Guissona, uns 7.500 usuaris. Segons el President del Consell Comarcal, Francesc Lluch, davant aquest fet es preveuen adoptar solucions, com per exemple, incloure un règim sancionador per evitar que es tirin escombraries d’altres poblacions o que també els usuaris s’hagin d’identificar a través d’una targeta personal o una aplicació de mòbil.

Un altre punt de l’ordre del dia va ser la presentació del reglament del servei de secretaria i intervenció als ajuntaments petits de la comarca. Reglament que es va posar en votació per desacords entre els  diferents alcaldes i el Consell, i es valorarà la seva aprovació al Ple del Consell Comarcal en els propers dies.

A la sessió també es va fer la intervenció de la Directora de l’Institut Català de l’energia, Marta Morera. El President al Consell, Francesc Lluch, va apuntar les al·legacions que des del Consell Comarcal es van presentar als parcs eòlics de la Segarra, al·legacions que, actualment, estan en exposició pública.

Finalment, es van posar sobre la taula les dades de les persones refugiades per la guerra a Ucraïna arribades a la Segarra i el que s’està fent a la comarca. Concretament, 275 persones, de les quals 218 han arribat a Guissona en els darrers dies, ja que Guissona és el municipi de la comarca que té la comunitat ucraïnesa més gran, amb 1200 persones. Es va explicar que des de la Diputació de Lleida, àrea de feminismes i igualtat, es destinarà al Consell Comarcal 32.000€ d’ajuts per fer accions davant aquesta situació. Des del Consell Comarcal, el President, va apuntar que es mirarà de donar principalment suport psicològic a les persones refugiades.

Imatges del Consell d’Alcaldies a la Sala Francesc Buireu (Cervera).

Març, 2022

                                                 

Àrea de comunicació

premsa@ccsegarra.cat – 676491230