Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La connexió al Segarra Garrigues pateix endarreriments

Malestar a la Segarra perquè l’autorització per connectar al Canal Segarra Garrigues no arriba

La trobada es va fer a la nova estació de bombat recentment acabada
La trobada es va fer a la nova estació de bombat recentment acabada

DIJOUS 16 FEBRER 2023

El president del Consell Comarcal de la Segarra i de Gestió d’Aigües de la Segarra (GAS), Francesc d’Assís Lluch, i el conseller comarcal d’Aigües, Xavier Pintó, van convocar una sessió informativa per a electes de la comarca i àrea d’influència d’aquest servei. La trobada es va fer a la nova estació de bombat recentment acabada, a tocar del Canal Segarra Garrigues, per ensenyar in-situ les obres realitzades i exposar el malestar perquè l’autorització per connectar al canal no arriba.

El conveni que ha de regular la connexió al Canal Segarra Garrigues va ser tramès pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) el 14 de desembre de 2020, per tal que l’aprovés el Ple del Consell Comarcal previ informe del Consell d’Alcaldies de la comarca, la qual cosa es va fer l’abril del 2021, restant solament pendent la signatura del conveni per part del DACC. Des d’aleshores fins ara s’han fet gestions i reunions, però no ha arribat la resposta del Departament. La manca de signatura per part del DACC posa en perill les subvencions atorgades. En la sessió informativa es va explicar que la previsió de finalització de les obres havia de ser aquest mes de febrer, amb la confirmació que no podrà ser així, el que ha provocat un gran malestar.

Al seu torn, la consellera del DACC, Teresa Jordà, va remetre en data 10 de febrer del 2023 una carta al Consell on senyalava que l’autorització per la connexió al Canal Segarra Garrigues depèn que es pugui signar un conveni entre el Departament d’Acció Climàtica i ACUAES (Ministeri per a la Transició Ecològica) i que aquest està pendent de l’autorització del Departament d’Economia i Hisenda atès el seu contingut econòmic. Consultat aquest darrer per part del Consell han informat que fins la data no els consta l’esmentat conveni pendent d’autoritzar.

Francesc Lluch va remarcar que l’objectiu sempre ha estat disposar d’una xarxa eficient per obtenir aigua de més bona qualitat a un millor preu. Tot i que el servei d’abastament d’aigües es garanteix a través del subministrament del Canal d’Urgell, és urgent resoldre la burocràcia perquè el febrer de 2024 estigui l’obra acabada, amb tots els permisos i autoritzacions corresponents i també l’autorització de la Confederación Hidrográfica del Ebro.