Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Auditori de Cervera va acollir la 1a Jornada de treball de Salut Mental i Joves

L’Equip d’Atenció Primària de Cervera, la Paeria i el Consell Comarcal de la Segarra van organitzar, dimarts 21 de gener, la primera Jornada de Treball de Salut Mental i Joves, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica de la salut mental en adolescents i joves.

DIMECRES 22 GENER 2020

La Jornada, a la qual van participar unes 50 persones, va servir per adquirir nous coneixements i posar en comú tota la feina que s’ha fet fins ara des de diferents entitats i administracions. També va servir per exposar la feina dels professionals i obrir noves vies de col·laboració. Es van explicar recursos que s’han engegat darrerament al territori de la mà de professionals del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil, la Paeria de Cervera, l’Associació Salut Mental Ondara-Sió, la Federació Salut Mental Catalunya o l’Agrupació d’Usuaris per a la Sanitat Pública de la Segarra.

Montse Esquerda, pediatra de Sant Joan de Déu Terres de Lleida i directora de l’Institut Borja de Bioètica (URL), fou l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural, “La salut infantil i juvenil és cosa de tots?”; mentre que Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat, va cloure l’acte amb la conferència “Drogues i salut mental, perspectiva de Salut Pública”.

La inauguració va anar a càrrec de Mireia Abellana, directora d’Atenció Primària a Lleida; Vanesa Pera, cap de l’Àrea infantil i juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu Terres de Lleida; Francesc Lluch, president del Consell Comarcal de la Segarra; i Ramon Augé, paer en cap de Cervera.

En la seva intervenció, Ramon Augé va agrair “la tasca dels professionals i les entitats de salut mental del territori” i va afirmar que “des de les administracions locals hem d’intentar que la població estigui ben atesa i demanar recursos a les administracions superiors”. De la seva banda, Francesc Lluch va destacar que “s’ha avançat en el reconeixement de les malalties mentals” i que “jornades com aquesta i totes les mesures de prevenció són molt benvingudes”.

 

La salut mental al Diagnòstic de salut de Cervera

El CAP de Cervera, juntament amb l’Agència de Salut Pública, va elaborar el passat 2017 un diagnòstic de salut de Cervera recollint dades quantitatives i qualitatives. A través d’una jornada de priorització oberta a tota la ciutadania, els veïns de Cervera van manifestar que el problema que més els preocupava era la salut mental juvenil.

A través de la taula de salut mental Urgell-Segarra, que aglutina tots els recursos de salut mental del territori, i amb l’ajuda de la Federació Salut Mental Catalunya, es van fer dinàmiques al CAP de Cervera amb diversos agents i col·lectius i van sorgir tres grups de treball, centrats en el treball en xarxa, la implicació de les famílies i el lleure.

Text i fotogràfies: Revista Paeria de Cervera