L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra participa en la Setmana de la Pedra Seca amb el vídeo Pedres de Sikarra de Josep M Santesmasses.
De dilluns 23 a diumenge 29 de novembre se celebra la Primera Setmana de la Pedra Seca, impulsada per l’entitat COL•LABORAxPAISATGE. L’arquitectura popular és, sense cap mena de dubte, un dels elements que més ens poden ajudar a configurar els trets identificatius d’un territori.
DIJOUS 26 NOVEMBRE 2020
L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra participa en la Setmana de la Pedra Seca amb el vídeo Pedres de Sikarra de Josep M Santesmasses.
L’arquitectura popular és, sense cap mena de dubte, un dels elements que més ens poden ajudar a configurar els trets identificatius d’un territori. La Segarra és l’àmbit perfecte perquè s’hagi desenvolupat una riquíssima varietat d’arquitectura popular, ja que aquesta es basa en construccions relacionades amb el món agrari i en una economia de subsistència que avui ha desaparegut.
Entre les manifestacions d’arquitectura popular destaquen les parets de pedra seca. Tenen un gran valor històric, són un autèntic referent identitari en molts territoris on predominen i han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles de gran valor.
La pedra en sec és el nom que pren un tipus d’arquitectura tradicional popular on la pedra s’utilitza en sec, és a dir, sense cap mena de morter, argamassa o material d’unió entre les diferents peces. En aquest tipus d’arquitectura les pedres es van encaixant pel seu propi pes, presentant tipologies constructives molt diverses. La construcció en pedra seca és un mètode senzill i relativament ràpid, basat en materials locals, sovint pedres de rebuig dels mateixos camps de conreu, i es realitza fonamentalment a mà. Això ha permès un aprofitament racional dels recursos de cada territori i la seva integració en el paisatge.
De dilluns 23 a diumenge 29 de novembre se celebra la Primera Setmana de la Pedra Seca, impulsada per l’entitat COL·LABORAxPAISATGE. Aquesta iniciativa commemora el segon aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra en sec com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i vol visibilitzar i fer valdre no només el patrimoni de pedra en sec sinó també, l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment d’aquestes construccions a casa nostra.
L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra participa en la Setmana de la Pedra Seca, amb la col·laboració de l’Associació Espai Llobregós, amb el vídeo Pedres de Sikarra de Josep M Santesmasses on es mostra la riquesa d’aquest patrimoni a la Segarra i en concret als voltants de Mas Ramon, al límit de Selvanera i Guissona, on hi ha parets de marge molt ben fetes i conservades.
Àrea de Turisme