Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i l’Associació Espai Llobregós han organitzat una ruta per conèixer diferents tipus de cabanes dins de la Setmana de la Pedra Seca.

La promoció i el reconeixement de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici són els objectius de la Setmana de la Pedra Seca que se celebra, per segon any consecutiu, del 19 al 28 de novembre.

Fotografia de Carles Dalet
Fotografia de Carles Dalet

DIMECRES 24 NOVEMBRE 2021

NOTA DE PREMSA.- 

L’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i l’Associació Espai Llobregós han organitzat una ruta per conèixer diferents tipus de cabanes dins de la Setmana de la Pedra Seca.

La promoció i el reconeixement de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici són els objectius de la Setmana de la Pedra Seca que se celebra, per segon any consecutiu, del 19 al 28 de novembre. Aquesta iniciativa promoguda per COL·LABORAxPAISATGE commemora la declaració de la tècnica de la pedra en sec com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i reivindica aquest patrimoni i el seu ofici.

Durant aquesta setmana arreu dels Països Catalans es visibilitzarà l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius i voluntaris que treballen per al seu manteniment, conservació i per la transmissió de la tècnica constructiva. Més de 100 activitats, adreçades a tots els públics, posaran en valor la pedra en sec a través de jornades divulgatives, serrades, sortides fotogràfiques, visites guiades, tallers, exposicions...

Des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i l’Associació Espai Llobregós  s’ha volgut participar en aquesta iniciativa amb una sortida, el diumenge 21 de novembre, pels termes de Plans de Sió i Torrefeta i Florejacs seguint una ruta on es van poder veure cabanes amb diferents tipus de coberta: de volta, de teules, amb lloses i amb arcades. L’itinerari va estar guiat per Josep M Santesmasses, i va comptar amb més de trenta participants.

A la Segarra existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el seu paisatge i la seva identitat. Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), la pedra seca es troba en una dinàmica d’abandonament que comporta el deteriorament i la destrucció, i que coincideix amb la desaparició de l’ofici de marges i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. La Setmana de la Pedra Seca vol contribuir a divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica, que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als rectes de l’arquitectura contemporània.

Àrea de Turisme

Novembre 2021