Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El President del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé, a Torà i Biosca;

Davant de les últimes declaracions dels Ajuntaments de Torà i Biosca, municipis ara de la comarca del Solsonès, on s’acusava al Consell Comarcal de La Segarra de deixar sense serveis a aquests dos municipis i de deixar-los penjats en matèries de les que com a comarca estem, encara a hores d’ara, obligats a prestar, es dona resposta de forma oficial de part del President del Consell, Ramon Augé, i de part del Consell de la nostra comarca.

Imatge del despatx del President del Consell Comarcal, Ramon Augé.
Imatge del despatx del President del Consell Comarcal, Ramon Augé.

DIMARTS 18 JUNY 2024

En primer lloc, manifestar el nostre malestar i decepció pel fet de que aquests dos municipis que van decidir marxar de la nostra comarca sense un referèndum ciutadà i sense que la Segarra hagi pogut explicar a la ciutadania dels dos municipis els serveis que es presten des del Consell i el sentit de continuar pertanyent a la comarca. Un fet que ha anat acompanyat d’una previsió pèssima, de desconeixement i de poca responsabilitat per part del Parlament i de la Generalitat que han autoritzat el canvi de comarca, donant llum verda a la marxa sense preveure cap mena d’organització i previsió dels serveis comarcals. Una manca d’organització que a dia d’avui encara mantenen des d’aquestes institucions i que des del Consell Comarcal de la Segarra arreglem i empenyem, dins les nostres capacitats, per poder assegurar que els veïns d’aquests municipis que han marxat tinguin tots els serveis assegurats, davant la inexistent previsió per part del Departament d’Administració Local de la Generalitat.

El dia que el Parlament de Catalunya va acordar el traspàs de comarca, amb la única condició d’una votació per part del nou consistori municipal després de les eleccions del 2023, no va presentar cap memòria de serveis que es presten des de la Segarra, no es va presentar cop cronograma per realitzar el traspàs de forma efectiva, i especialment, no es va presentar cap memòria financera del cost per part de totes les administracions d’aquest canvi comarcal.

El principal argument de canviar de comarca per part de Torà i Biosca es poder rebre els ajut per pertànyer a una comarca de muntanya. Des de la Segarra, al costat dels municipis de l’altiplà central que son municipis de muntanya però no estant en comarques de muntanya, trobem totalment injust que aquests municipis no tinguin els ajuts per ser considerats municipi de muntanya. Bàsicament seria un increment en les beques universitàries i poder accedir al ajuts per camins i comunicacions de muntanya que rebran les comarques considerades de muntanya. Que els municipis catalogats per la Generalitat com a muntanya se’ls negui aquests ajuts es totalment contradictori amb la mateixa normativa, son municipis amb dificultats i la majoria amb greus problemes de despoblament. Que no puguin accedir a aquesta discriminació positiva per ser de muntanya es molt injust i des del Consell de la Segarra lluitarem per evitar aquesta discriminació, actualment queden 6 municipis de muntanya a la comarca.

Més enllà d’això, la realitat dels serveis que, encara a dia d’avui, estem donant degut a contractes o normativa prèvia al traspàs dels dos municipis que finalitzen properament, és que s’està complint amb el servei en tots els casos i de la manera més professional possible, com no pot ser d’una altra manera amb el grau de professionalitat dels serveis que garantim des del nostre consell. No obstant, els dos municipis afectats, van recriminar que hi havia serveis que ens negàvem a donar i els discriminàvem. Serveis com Serveis Socials o l’Àrea Tècnica amb arquitectura o enginyeria. Davant d’aquestes acusacions només podem mostrar dades que mostren tot el contrari. Per exemple, el servei d’arquitectes, aquest 2024 ha realitzat en 5 mesos els mateixos expedients per Torà que els expedients fets en 9 mesos el 2023. O pel que fa Serveis Socials, s’estan iniciant programes nous i projectes per a la ciutadania on s’inclouen Torà i Biosca, mentre que tots els serveis anteriors es donen igualment.

En tot cas, aquesta denúncia que han fet els dos municipis afectats no té cap altre sentit que una acció de frustració i impotència. Una situació que veuen a dia d’avui, i que perjudicarà als seus veïns i veïnes, després d’haver marxat de la comarca i tot el que això pertoca. Després de veure que els serveis que els poden oferir des del Solsonès no són els mateixos que els que donem a la nostra comarca, tant pels Ajuntaments com pels veïns. I no només això, és aquí on volem posar en valor la nostra comarca de La Segarra, la gent que en formem part amb el conjunt dels nostres municipis i el propi Consell que ens engloba a tots. Cal posar en valor el que tenim i el treball que dia rere dia, tots els membres del Consell desenvolupen a cada àrea i secció, amb el Govern Comarcal al capdavant. I remarcar que és inacceptable que es puguin dir aquestes afirmacions respecte als serveis que sempre els hem donat i, sense ser ja de la nostra comarca, encara els donem amb la qualitat amb els que es realitzen per tothom.

Per concloure, el Consell ha fet i farà una feina incansable per la nostra comarca de La Segarra. Una comarca que ens estimem i ens sentim nostra, amb tota la gent que hi viu. I és una llàstima que per unes raons poc clares, dos municipis decidissin marxar, amb el que ha comportat davant d’una manca de previsió de qui ho va autoritzar en institucions superiors. Dit tot això, el Consell continuarà donant els serveis, tot esperant la ràpida conclusió dels necessaris traspassos, començant pels que de depenen dels plans de la Diputació de Lleida, serveis tècnics i de secretaria-intervenció, i continuant amb tota la resta. Segurament per la seva complexitat el servei de recollida d’escombraries es el que més es pot demorar en el canvi cap al Solsonès, però tenim com a molt tard la data límit del contracte amb l’adjudicatària del servei al Consell de la Segarra.

Tot plegat, el succeït en aquest darrer any i les declaracions dels ajuntaments farà bona la dita “En ocasions no sabem el que tenim fins que ho perdem”.

Juny, 2024.