Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple del Consell Comarcal declara com arbre d’interès comarcal, l’arbre del Suró a Talavera.

En una altra línia de coses, el Ple del Consell també va aprovar diferents punts vinculats al Conveni/Acord dels empleats públics del Consell Comarcal.

Arbre del Suró
Arbre del Suró

DIVENDRES 19 MAIG 2023

El propietari Joan Salat Colom va sol·licitar a l'Ajuntament de Talavera que l’alzina situada a la partida del Planot de Cal Joanet de Talavera sigui declarada arbre d’interès local i comarcal.

L’alzina del Planot de Cal Joanet està situada al sud-est de la comarca de la Segarra. Concretament al terme municipal de Talavera, al sud-oest del municipi a escassos 800 metres del nucli de Suró, al marge sud del camí de Suró a la Cirera.

Dimensions Alzina:
Alçada 12,75 m
Capçada 329 m2
Volta de canó a 50 cm: 420 cm

L’alzina es troba en un petit altiplà a uns 800 metres d’alçada i és un exemplar d’alzina continental. Està situada en un altiplà anomenat també el pla del Lloro a uns 800 metres d’altitud. Es troba envoltada de camps de conreu de secà, i de nombrosos retalls de boscos mixtes d’Alzinar.

En aquesta zona, com en tota la Segarra, els boscos es troben en zones amb fort pendent, i els conreus a les zones planes. En les zones costerudes el sòl és menys profund i ric, i per tant provoca que els arbres tinguin més dificultats per a desenvolupar-s’hi i créixer. L’alzina del Planot de Cal Joanet, es troba justament en una zona relativament plana, envoltada de conreus i per tant, en una zona on el sòl tot i trobar-se en un altiplà, és més profund i ric. Aquest fet, unit a la seva longevitat és el que ha fet que aquest arbre sigui tan gran. A més, és dels pocs individus que queden en un indret relativament pla a la comarca de la Segarra, i el seu entorn, i per tant testimoni dels boscos que havien ocupat la major part del nostre territori.

Tenint en compte les mides molt considerables de l’arbre i la volta de canó es calcula que l’alzina podria tenir entre 170 i quasi 200 anys, i per tant ser àmpliament centenària.

Per tots aquests motius, l'Ajuntament va traslladar al Ple del Consell Comarcal l’aprovació de nomenar aquesta alzina, arbre d’interès comarcal i poder fer la declaració d'arbre comarcal. El Ple va votar favorablement. 

En una altra línia de coses, el Ple del Consell també va aprovar diferents punts vinculats al Conveni/Acord dels empleats públics del Consell Comarcal. Finalment, a la relació de decrets i resolucions de presidència es va destacar com al Consell d’Alcaldies la preocupació per la situació de sequera.

Maig, 2023.