Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell Comarcal participa en la reunió on s'ha presentat el projecte de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat a les comarques de la Segarra i l’Urgell

El president de l'ens comarcal, Paco Lluch, i el vicepresident, Xavier Pintó, foren presents a la reunió telemàtica on es va explicar que el 83% de la població de la Segarra quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021.

Moment de la reunió telemàtica
Moment de la reunió telemàtica

DIJOUS 26 NOVEMBRE 2020

NOTA DE PREMSA.- 

El 83% de la població de la Segarra i el 74% de la població de l'Urgell quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021.

  • El Govern inverteix 1,5 MEUR a la Segarra per connectar 6 municipis i 9 nuclis de població, i 1,8 MEUR a l’Urgell per connectar 9 municipis i 5 nuclis de població
  • La inversió acumulada del Govern en aquestes comarques ascendeix a 5,2 MEUR

consta de cinc trams: Agramunt - Guissona, Anglesola - Bellcaire d’Urgell, Borges Blanques - Sant Martí de Maldà, Tàrrega - Verdú i Calonge de Segarra - Sanaüja.

El conseller Puigneró ha explicat que la Generalitat està fent un esforç molt important per portar la connectivitat digital arreu del país. “La xarxa de fibra òptica és avui dia un dels grans antídots contra el despoblament, una infraestructura que permet fixar la població al territori i quedar-se al territori a treballar”, ha dit. “Per això estem accelerant els plans de desplegament i en el cas d’aquestes dues comarques fem una inversió com no s’havia fet mai per arribar al 2021 a percentatges molt alts de població”.

Pel que fa a la comarca de la Segarra, un cop finalitzades les obres d’aquest projecte, el 83,4% dels habitants de la Segarra disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 9.180 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.055 habitants nous.

Amb una inversió de 1.512.915 euros, s’estendran 24 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 31 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de sis municipis nous i nou nuclis. D’aquesta manera, la Segarra passa de tenir el municipi de Cervera connectat, a tenir-ne set amb la incorporació de Torà, Biosca, Sanaüja, Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. Els nuclis nous que quedaran connectats són: Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana i la Morana. El Govern ja va invertir 1.200.000 euros a la Segarra, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 2.712.915 euros.

En relació amb la comarca de l’Urgell, el 74,5% dels habitants de l’Urgell disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. La comarca passa de tenir 17.098 habitants amb accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a oferir accés a 10.246 habitants nous.

Amb una inversió de 1.820.898 euros, s’estendran 29,3 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 17 quilòmetres ja existents a la comarca, i permetran connectar un total de nou municipis nous i cinc nuclis. D’aquesta manera, l’Urgell passa de tenir el municipi de Tàrrega connectat, a tenir-ne 10 amb la incorporació d’Agramunt, Belianes, la Fuliola, Maldà, Ossó de Sió, Puigverd d’Agramunt, Tornabous, Verdú i Sant Martí de Riucorb. Els nuclis nous que quedaran connectats són: el Tarrós, Boldú, Sant Martí de Maldà, Castellnou d’Ossó i Bellver d’Ossó. El Govern ja va invertir 700.000 euros a l’Urgell, i amb aquest projecte, en total el Govern haurà invertit a la comarca 2.520.898 euros.

Desplegament per trams de la Segarra i Urgell 

Amb les obres del tram Agramunt – Guissona, s’invertiran 1.464.081 euros, que serviran per estendre 22,6 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar 14.074 habitants corresponents als municipis d’Agramunt, Puigverd d’Agramunt, Ossó de Sió, els Plans de Sió, Torrefeta i Florejacs, i Guissona. També quedaran connectats els nuclis de Ratera, Mont-Roig, les Pallargues, Sisteró, Pelagalls, Concabella, Gra, Sant Martí de la Morana, la Morana, Castellnou d’Ossó i Bellver d’Ossó.

Respecte al tram Anglesola - Bellcaire d’Urgell, s’invertiran 1.219.156 euros, que serviran per estendre 18,8.  quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 3.336  habitants dels municipis de la Fuliola, Tornabous i Bellcaire d’Urgell. Les obres d’aquest tram també connectaran els nuclis de Boldú i el Tarròs.

Pel que fa al tram Borges Blanques - Sant Martí de Maldà, 3.535 habitants disposaran d’accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021. Amb una inversió de 414.788 euros es desplegaran 14,2 quilòmetres nous de fibra òptica, que connectaran els municipis de Belianes, Maldà, Sant Martí de Riucorb i Arbeca, i el nucli de Sant Martí de Maldà.

En relació amb el tram Tàrrega - Verdú, s’estendran 4,7 quilòmetres nous de fibra òptica, amb una inversió de 304.732 euros, que servirà per connectar el municipi de Verdú i els seus 919 habitants.

Finalment, amb les obres del tram Calonge de Segarra - Sanaüja, s’invertiran 1.561.750 euros, que serviran per estendre 24,1 quilòmetres nous de fibra òptica per connectar els 1.962  habitants dels municipis de Sanaüja, Biosca, Torà i Castellfollit de Riubregós.

Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s’inclouen en l’acord de Govern del 4 d’agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori.

Cal recordar que l’acord de Govern preveu un increment de 57 milions d’euros més d’inversió, que se sumen als 13,5 ja executats per connectar les capitals de comarca.

D’aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d’euros en l’extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l’objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l’equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.

El projecte del Govern d'articular una xarxa de fibra òptica neutra, oberta i amb una tarifació pels serveis de connectivitat independent de la distància ha demostrat la seva efectivitat per fomentar el desplegament de xarxes finalistes per part dels operadors. Gairebé la totalitat dels municipis que disposen de xarxa de fibra òptica de la Generalitat, tenen demanda per part d’operadors privats.

FONT de la informació: El 83% de la població de la Segarra i el 74% de la població de l'Urgell quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest 2021 - Sala de premsa. Generalitat de Catalunya (govern.cat)