Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Edició primaveral del Segarra en Ruta

En aquesta ocasió els participants a La Segarra en Ruta, van poder conèixer la història i visitar les restes de l’antiga explotació de les Aigües de Rubinat que els darrers anys del segle XIX i mitjans del XX van portar el nom d’aquesta població i de la Segarra arreu del món.

Turisme de la Segarra
Turisme de la Segarra

DILLUNS 07 ABRIL 2025

El diumenge 30 de març, un grup de cinquanta persones van participar en la tercera sortida de La Segarra en ruta, una caminada de poc més de cinc quilòmetres, organitzada per l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal, que va permetre als assistents descobrir el passat recent de Rubinat.

A finals del segle XIX, Rubinat va ser protagonista d’una història que malgrat ser molt sorprenent, avui està gairebé oblidada. El seu nom es faria famós arreu del món, gràcies a l’aigua guaridora i purgant de les seves fonts. Tot va començar l’any 1876, quan el metge Pau Llorach, va fer analitzar l’aigua del torrent Salat i comprovà que tenia una composició òptima pel tractament de malalties de l’aparell digestiu, restrenyiment i diverses dermatosis. Llorach va crear una infraestructura per controlar i distribuir l’aigua que es captava directament de l’interior de la font subterrània. Les garrafes, botes i ampolles es portaven a Cervera i, d’allí, a Barcelona, des d’on es distribuïa s diferents països a través de les oficines internacionals de París. Els seus reconeixements eren constants, tant en les exposicions de l’època com en les valoracions fetes per part de la classe mèdica. La mort del doctor Llorach, la guerra civil de 1936, l’avenç de la medicina i la competència d’altres marques d’aigua van fer que, a finals dels anys 1940, la companyia es dissolgués. Avui, de tot plegat només queden restes de les instal·lacions.

El recorregut es va iniciar davant del local social del poble amb la benvinguda per part de Francesc Sabanés, conseller comarcal de turisme i l’alcalde de Ribera d’Ondara, municipi al qual pertany Rubinat. D’aquí, el grup es va dirigir al barranc de Sant Romà i al Torrent Salat, on de la mà de Laura Puig, historiadora i autora del documental “Rubinat. Història d’una aigua”, van conèixer la interessant història de l’empresa de Pau Llorach i d’altres companyies que a principis del segle XX es van instal·lar a la zona.

Com en les dues edicions anteriors, a mitjan recorregut, es va oferir als participants una degustació de productes de la Segarra. En aquesta ocasió van poder tastar productes elaborats amb ingredients de La Garbiana, Casa Dalmases, L’Aubagueta, Aromes del Camí i Nous Torra.

La Segarra en Ruta, és una iniciativa que té com a objectiu donar a conèixer el patrimoni cultural, natural i agroalimentari de la comarca. Les sortides estan obertes a tothom, són gratuïtes i les places, limitades.

Ha comptat amb la participació dels veïns del poble de Rubinat, l’Ajuntament de Ribera d’Ondara i la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Àrea de Turisme.