Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Arrenquen les obres per tal que la comarca pugui captar aigua del Canal Segarra-Garrigues

El propòsit del Consell Comarcal és fer arribar aigua de boca de més qualitat i millor preu als més de 20.000 veïns i veïnes de la Segarra, en el que és la infraestructura amb més inversió pública dels darrers anys a les comarques de Lleida

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha visitat les obres
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha visitat les obres

DIMECRES 20 JULIOL 2022

Les obres perquè la Segarra capti aigua del Canal Segarra-Garrigues han començat aquesta setmana, després de desbrossar i preparar la zona per a l'arribada de les màquines. Es tracta d'una obra que té per objectiu que vint-i-un municipis de la comarca de la Segarra i un de l'Urgell, Ossó de Sió, puguin rebre aigua de boca del canal a partir del primer trimestre de l'any vinent. Es preveu que les obres s'allarguin fins a finals d'aquest any.

Serà la primera vegada que l'aigua del Segarra-Garrigues es farà servir per al consum humà. El canal que uneix el pantà de Rialb, a la Noguera, amb el de l'Albagés, a les Garrigues, és la infraestructura que més inversió pública ha mobilitzat a les comarques de Lleida en els darrers anys. Fins ara, el canal s'ha fet servir per regar o per abastir granges i agroindústries.

Així, es deixarà de captar aigua del Canal d’Urgell i es passarà a rebre-la del Canal Segarra-Garrigues. Francesc Lluch, president del Consell Comarcal de la Segarra, apunta que això permetrà estalviar-se una estació de bombeig i obtenir aigua més econòmica i de més qualitat. El preu de l'aigua encara està en negociació, però el fet d'escurçar el recorregut redueix els bombatges i això s'hauria de traduir en un estalvi en la factura. L'altre gran avantatge és que l'aigua es rebrà directament del pantà de Rialb, una aigua més neta i de més qualitat, que genera menys despeses.

Les obres consisteixen a fer una connexió d’1,5 quilòmetres de canonades entre el Segarra-Garrigues, al seu pas pels Plans de Sió, fins a la potabilitzadora de Ratera. En total, suposarà un cost que ronda el milió d’euros, dels quals n’assumeix el 80% l’Agència Catalana de l’Aigua.

En una segona fase de les obres, es preveu que els municipis de la vall del Cercavins s’afegeixin a la connexió, mentre que els municipis de la vall del Llobregós (Torà, Biosca i Sanaüja) quedaran exclosos del projecte perquè disposen d’altres punts de subministrament d’aigua.