Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aragonès i Jordà presenten l’Agenda Rural de Catalunya a Torà.

A l'acte hi participen el President del Consell Comarcal, Francesc Lluch, i consellers i conselleres de l'equip de govern comarcal.

Imatge del moment de l'acte.
Imatge del moment de l'acte.

DILLUNS 23 MAIG 2022

El cap de l’Executiu visita la Segarra, on va presentar l’Agenda Rural de Catalunya juntament amb la consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
 
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar aquest divendres la Segarra, on va iniciar la seva jornada amb la visita de l’Ajuntament de Torà, acompanyat del seu alcalde, Magí Coscollola, i altres representants del consistori. Durant la seva intervenció, Aragonès va assegurar que ‘estem compromesos amb el país sencer per dotar de serveis, oportunitats i progrés tots els municipis de Catalunya’. 
 
Posteriorment, el president va mantenir una trobada amb representants de l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), entitats que han participat en l’elaboració de l’Agenda Rural de Catalunya. En acabar, el cap de l’Executiu i la consellera Jordà van presentar les principals línies de l’Agenda Rural de Catalunya davant dels mitjans de comunicació.
 
L’Agenda Rural de Catalunya és el full de ruta participatiu que s’ha redactat amb la coordinació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per al desenvolupament territorial, socioeconòmic i ambiental del món rural, una eina clau per a l’equilibri territorial que ha de garantir la igualtat d'oportunitats entre la ciutadania que viu a l'espai rural. La seva elaboració va néixer de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural, que va encarregar a una comissió redactora formada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l’Associació de Micropobles de Catalunya i el Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS), la coordinació del document. A partir d’aquí es va iniciar un procés participatiu per elaborar una proposta el més àmplia possible. Més de 1.200 persones han participat en els diversos tallers que s’han organitzat arreu del territori per donar resposta als nombroses reptes als quals s’enfronta el món rural.
 
Des de Torà, el president de la Generalitat ha subratllat la importància de ‘valorar el treball de la terra i estimar el nostre patrimoni cultural i natural. Aragonès va posar en valor que l’agenda rural ‘és una eina imprescindible per transformar Catalunya’, que neix amb la voluntat que arreu del país es gaudeixi de les mateixes oportunitats i així enfortir la seva cohesió, ‘sense deixar ningú enrere’. Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà va defensar que ‘l’objectiu és aconseguir igualar, el màxim possible, les condicions de vida entre el medi rural i les zones urbanes, per facilitar que la gent pugui viure-hi, equilibrant el país social i territorialment’.
 
El Govern va anunciar que aprovarà dimarts 24 de maig l'Agenda Rural, i que posteriorment es crearà una comissió que definirà les accions a dur a terme.
El projecte ha de permetre contribuir a identificar les necessitats del món rural i garantir-ne les condicions de vida amb serveis públics, diversificació econòmica i sostenibilitat, i establir una governança que faci valer la realitat del món rural en totes les polítiques del país. El document inclou un total de 892 accions, de les quals 277 són prioritàries i 59 s’han identificat com a estratègiques. Aquestes accions, s’organitzen a l’entorn de set grans reptes, les persones, benestar i repte demogràfic, la transició ecològica, el territori connectat, el sistema agroalimentari, la gestió forestal, la innovació i la dinamització social i económica i la governança.
 
La visita del president Aragonès a la Segarra va continuar a Cervera, capital de la comarca, on va visitar la Paeria, acompanyat del paer en cap, Joan Santacana i altres membres del consistori. El cap de l’Executiu va reivindicar el compromís del Govern per “construir un país just, pròsper, verd, feminista i completament lliure”. A la mateixa localitat, el president Aragonès va conèixer l’Associació Salut Mental Ondara Sió, on va participar a les seves activitats i va mantenir una trobada amb la junta directiva del centre encapçalada pel seu president, Jaume Azcona. “Cal posar la salut mental al centre del debats, decisions i serveis públics”, va assegurar.La Segarra, 21 de maig de 2022.

Font de la informació: ERC La Segarra.