Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aclariment sobre la implantació dels nous parcs d’aerogeneradors a la Segarra

Nota informativa de l'equip de direcció del Consell Comarcal de la Segarra sobre la implantació dels nous parcs d’aerogeneradors a la comarca.

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

DIMARTS 15 NOVEMBRE 2022

Aclariment sobre la implantació dels nous parcs d’aerogeneradors a la Segarra

La setmana passada sortia en diversos mitjans de comunicació, la notícia -al nostre entendre errònia- de l’aprovació de dos projectes eòlics a la Segarra, concretament als municipis de Ribera d’Ondara i Talavera. Cal aclarir que aquesta notícia no és certa, no només per no crear falses expectatives, sinó també per mantenir informada de manera adient la població de la nostra comarca.

Sí bé és cert que un dels projectes va obtenir l’informe ambiental favorable, s’exigeix el compliment d’unes condicions sense les quals el projecte no es podria dur a terme. Una d’elles per exemple, procurar allunyar els aerogeneradors dels nuclis residencials. D’altra banda, però, l’altre projecte no ha passat encara la Ponència d’Energies Renovables i, després d’aquesta, encara els faltarà passar favorablement el tràmit d’Urbanisme territorial. A més, Urbanisme anteriorment ja havia informat desfavorablement sobre un dels projectes. El paper de la comissió d’Urbanisme és molt rellevant. Finalment és la Directora General d’Energia qui hauria d’emetre l’autorització. En definitiva, no hi ha cap projecte aprovat encara i falten diferents tràmits.

És clar que el Consell Comarcal de la Segarra està a favor de les energies renovables, però sempre amb el consens del territori i amb un estudi de la zona previ, considerant així les zones d'implantació que menys afectin els veïns i veïnes.

Cal recordar que tant en el Ple d’alcaldies com en el Ple del Consell Comarcal de la Segarra es va aprovar una moció preveient, prevenint i alertant de la massificació de parcs o centrals d’energies renovables a la nostra comarca per una àmplia majoria dels Consellers, Conselleres, Alcaldes i Alcaldesses, demanant que hi hagués una planificació a l'hora d’implantar aquests projectes.

Aquesta moció és la que ha guiat fins al moment les accions del Consell Comarcal que ha presentat al·legacions a tots aquells projectes d’energies renovables que hem considerat que no complien els criteris  del nou decret de renovables. Seguirem treballant en aquesta direcció i amb més recursos a partir del moment en que s’incorpori en l’organigrama el nou tècnic a l’Oficina Comarcal d’Impuls de la Transició Energètica.

Així doncs, i tenint en compte el debat que comporta la implantació d’aquests parcs, ens agradaria desmentir aquesta aprovació i demanar prudència i coneixement a l’hora d’explicar la informació.