Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A la comarca de la Segarra "estem de dol"

Article del President del Consell Comarcal de la Segarra, Sr. Francesc Lluch, en nom de l’equip de govern al Consell sobre el canvi d’adscripció comarcal dels municipis de Torà i Biosca.

Imatge d'arxiu del Ple
Imatge d'arxiu del Ple

DILLUNS 13 MARÇ 2023

A la comarca de la Segarra “estem de dol”

La Llei de canvi d’adscripció comarcal i veguerial dels municipis de Biosca i Torà (202-00048/13) aprovada el passat 7 de març al Parlament de Catalunya facilitarà la sortida de la Segarra d’aquests dos municipis per incorporar-se al Solsonès.

Tot i que sigui legítim, no és una bona notícia per a la nostra comarca. El sentiment seria una mica diferent, però, si s’hagués fet una consulta popular que avalés aquesta decisió que es va prendre des dels ajuntaments ara fa molts anys. En aquesta ocasió ho veiem com una oportunitat política, feta amb presses i de manera maldestre. Com a Consell Comarcal no hem tingut ni l’oportunitat d’explicar-nos donat que a la reunió explicativa feta pels dos ajuntaments als seus veïns i veïnes tampoc se’ns hi va convidar.

Prèviament, i a petició de l’equip de consell de govern, es va demanar als dos alcaldes que expliquessin en una altra sessió informativa per a totes les alcaldies i consellers i conselleres comarcals de la Segarra el procés seguit, i els avantatges i inconvenients que motiven aquest canvi, al seu parer. També es va tractar aquest tema en els plenaris celebrats recentment del consell d’alcaldies i del ple del Consell. Com a conseqüència d’això es va aprovar un document de posicionament del Consell Comarcal de la Segarra, que trobareu a la nostra web. El document respecta la voluntat del canvi però hagués preferit que hagués estat avalat prèviament per una consulta popular i demana que el traspàs de serveis es faci ben fet i ordenat.

Els arguments tenen més a veure amb els recursos econòmics, ajuts, que amb els sentiments, sempre amb la mirada posada en la possible aplicació de la Llei de vegueries, en aquest cas per passar a la vegueria de la Catalunya Central, suposadament dotada pressupostàriament molt millor que la de Lleida: les diferències actuals que posen en mans dels ajuntaments les diferents diputacions de Catalunya cada vegada son més grans, ja que, per exemple, els recursos de la Diputació de Barcelona multipliquen per 10 els de la Diputació de Lleida.

Tothom ha de tenir els mateixos drets i deures independentment d’on visqui. Amb això, tothom hi està d’acord, tant partits polítics com ciutadania. En aquest sentit, cada vegada es posen més eines perquè això es compleixi, com per exemple, l’Agenda Rural de Catalunya (precisament presentada el mes de maig de 2022 a Torà per part del president de la Generalitat) i l’Estatut del Món Rural, que s’està treballant i, si tot va bé, serà una realitat en breu.

Quan reclamem polítiques d’equilibri territorial també estem demanant des de la Segarra que els municipis que son zona de muntanya, com Biosca, Torà i altres de la nostra comarca, tinguin els mateixos drets per accedir als ajuts econòmics que els municipis que son de comarques de muntanya, com son els del Solsonès.

En definitiva, si no es tracten de manera eficient i eficaç aquestes diferències farem que cada vegada més hi hagi comarques, municipis i habitants de primera i de segona.

Per últim, perquè el veïnat no es vegi afectat per la continuïtat dels molts serveis que es presten des del Consell Comarcal de la Segarra, demanem a l’administració pertinent que es faci un traspàs ordenat i que no causi perjudici a ningú, amb un acord a tres bandes: municipis de Biosca i Torà, consells de la Segarra i el Solsonès i Generalitat de Catalunya.

Aquest és un altre embat a la nostra autoestima, al sentiment de segarrencs i segarrenques. La marxa de Biosca i Torà ens empetiteix en molts sentits, donat que la Segarra perd un 7% de població i una part important del territori. Cal recordar que als anys 30 del segle passat, amb la Llei de Distribució Territorial de Catalunya, la Segarra va patir una gran retallada, amb l’annexió de diversos municipis a l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia.

Malgrat tot, pel temps que hem compartit, acceptant la voluntat democràtica dels equips de govern d’aquests dos ajuntaments, els hi desitgem la millor de les sorts.

 

Francesc d’Assís Lluch Majoral, president,
en nom de l’equip de govern del Consell Comarcal de la Segarra.