Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

“Entre merlets”, una visita guiada a Concabella i al castell de les Pallargues com activitat emmarcada en el Dia Internacional de les Dones.

El dia 12 de març des de l'àrea de Turisme, Cultura i el SIAD del Consell Comarcal de la Segarra, s'ha organitzat una visita guiada al castell de Concabella i al castell de les Pallargues com a acte amb motiu del 8 M, Dia Internacional de la Dones.

Cartell
Cartell

DIMARTS 01 MARÇ 2022

  • Nota de premsa

“Entre merlets”, una visita guiada a Concabella i al castell de les Pallargues com activitat emmarcada en el Dia Internacional de les Dones

El dia 12 de març des de l'àrea de Turisme, Cultura i el SIAD del Consell Comarcal de la Segarra, s'ha organitzat una visita guiada al castell de Concabella i al castell de les Pallargues com a acte amb motiu del 8 M, Dia Internacional de les Dones.

Aquest tindrà lloc dissabte 12 de març a les 16:30 davant de l’església de Concabella i consistirà en la realització d’una ruta informativa dins del programa “entre merlets”. Aquesta pretén ser un petit reconeixement de totes les dones anònimes que han contribuït a la nostra història i desenvolupament de la societat, destacant el paper de les dones que van viure rere els merlets (les dones nobles que residien als castells) i el de les que vivien fora, al seu voltant, però que van formar part de la seva història. 

A la Segarra, d’aquest període es conserven nombrosos castells. La història d’aquests espais s’ha explicat sempre des d’una perspectiva masculina, Entre merlets ens permet endinsar-nos en la seva història des d’una nova mirada, que ens descobrirà les dones que van viure dins d’aquestes edificacions o a redós seu.

En aquest acte es visitaran dos dels castells que formen part del programa, el primer el Castell de Concabella on coneixerem la història de Violant de Cabrera, senyora del castell de Concabella durant la segona meitat del segle XV. En la segona part de la ruta es visitarà el Castell de les Pallargues en el qual es tractarà el tema de l'ofici de la llevadora en l'edat mitjana.

Altres castells i dones que formen part del projecte són el Castell de Florejacs i el Castell de les Sitges amb històries de la dama de les flors, Aurembiaix d'Urgell, Aldonça Roig d'Ivorra, Guinedilda de Cerera, Blanca Alemany, entre altres. De cara el mes d’abril es projectarà la segona part de la ruta amb aquests castells.

Aquest projecte pretén ser una plataforma més per donar veu a una part de la societat, les dones, que recentment estan reivindicant el seu lloc en la història des del respecte i la igualtat entre gèneres.

L’activitat compta amb el suport de l’Ajuntament dels Plans de Sió, els diferents Castells, Ara Lleida i la Diputació.

INSCRIU-TE A L'ACTIVITAT FENT CLIC AQUÍ 

Març de 2022.

 

Àrea de comunicació

premsa@ccsegarra.cat – 676491230