Àrees

Esteu aquí: Inici Notícies El Ple del Consell Comarcal de la Segarra aprova una moció donant suport a la proposta de candidatura perquè la tècnica de pedra seca passi a ser Patrimoni de la UNESCO.
Notícies

El Ple del Consell Comarcal de la Segarra aprova una moció donant suport a la proposta de candidatura perquè la tècnica de pedra seca passi a ser Patrimoni de la UNESCO.

— arxivat sota:

El Consell Comarcal se suma al projecte en què participen diferents ajuntaments de la Segarra i entitats com l’Associació Espai Llobregós, que des de fa més d’una dècada treballa pel manteniment natural de l’entorn del riu Llobregós; l’Associació pel Patrimoni Artístic i Cultural de Torà i els Amics de l’Arquitectura Popular, que des de l’any 2000 organitzen cursets d’arquitectura popular a la Segarra. Conscients d’aquests valors, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s’està preparant un instawalk pels espais de la Segarra.

Bookmark and Share
El Ple del Consell Comarcal de la Segarra aprova una moció donant suport a la proposta de candidatura perquè la tècnica de pedra seca passi a ser Patrimoni de la UNESCO.

Moment de la votació al Ple del Consell Comarcal

El Ple del Consell Comarcal de la Segarra aprova una moció donant suport a la proposta de candidatura perquè la tècnica de pedra seca passi a ser Patrimoni de la UNESCO.

El passat 3 de maig, el Ple del Consell Comarcal de la Segarra va aprovar per unanimitat una moció per donar suport a la candidatura internacional de l’arquitectura de pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El text reclama també que el govern treballi de manera conjunta amb col·laboració d’administracions públiques per impulsar aquesta candidatura.

El Consell Comarcal se suma al projecte en què participen diferents ajuntaments de la Segarra i entitats com l’Associació Espai Llobregós, que des de fa més d’una dècada treballa pel manteniment natural de l’entorn del riu Llobregós; l’Associació pel Patrimoni Artístic i Cultural de Torà i els Amics de l’Arquitectura Popular, que des de l’any 2000 organitzen cursets d’arquitectura popular a la Segarra.

Aquesta iniciativa que promou el reconeixement de la pedra en sec com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat parteix en l’àmbit internacional de Xipre i Grècia i compta amb el suport de comunitats com Galícia, Astúries, Aragó, Extremadura i Canàries. També té el suport unànime dels grups del Senat per obtenir aquesta distinció de la Unesco. La finalitat és fer una crida a la defensa i protecció d’aquestes construccions que són l’ànima del paisatge i un element indispensable per entendre com les persones han transformat el medi físic.

Si bé aquest tipus d’arquitectura és present arreu de Catalunya, i molt especialment a les comarques de Lleida, la Segarra és l’àmbit perfecte perquè s’hagi desenvolupat una riquíssima varietat d’arquitectura popular, ja que es basa en construccions relacionades amb el món agrari i en una economia de subsistència que fins fa poc ha estat característica de la nostra comarca. Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari a molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor.

Conscients d’aquests valors, des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra i el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida s’està preparant un instawalk pels espais de la Segarra on es concentra un nombre més elevat i representatiu de construccions de pedra en sec. La finalitat d’aquesta trobada d’igers és donar visibilitat, reivindicar i sensibilitzar a través de la xarxa instagram, que té milers de seguidors, del ric i l’extens patrimoni d’arquitectura popular que té la Segarra.

Video del Ple Comarcal .- https://www.youtube.com/watch?v=r-L6t-9drlU

Àrea de Turisme del Consell Comarcal. 

 

Accions del document


© Consell Comarcal de la Segarra · P/ Jaume Balmes, 3 · 25200 · Cervera ·
Telèfon: 973 531 300 · Fax: 973 532 337 · consell@ccsegarra.cat · www.ccsegarra.cat