Àrees

Esteu aquí: Inici Notícies 8 de març hem tornat a viure una nova jornada de reivindicació en el Dia Internacional de les Dones celebrat a la Segarra i arreu del planeta.
Notícies

8 de març hem tornat a viure una nova jornada de reivindicació en el Dia Internacional de les Dones celebrat a la Segarra i arreu del planeta.

Escrit de Núria Magrans, Alcaldessa de l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs i Consellera comarcal d'igualtat de la Segarra.

Bookmark and Share
 8 de març hem tornat a viure una nova jornada de reivindicació en el Dia Internacional de les Dones celebrat a la Segarra i arreu del planeta.

Lectura del Manifest a la Plaça Joan Salat Cervera

 Escrit de Núria Magrans, Alcaldessa de l'Ajuntament de Torrefeta i Florejacs i Consellera comarcal d'igualtat de la Segarra.  

Aquest passat 8 de març hem tornat a viure una nova jornada de reivindicació en el Dia Internacional de les Dones celebrat arreu del planeta. Afortunadament, aquesta jornada s’allarga per davant i per darrera de la data, donat que la nostra presència, més enllà de les tasques de cura, segueix essent significativament inferior en tots els camps. El més important de tot plegat és la presa de consciència, com no!, i és en aquest sentit que es fan múltiples accions reivindicatives aquest 8M. I ja no es limiten al dia concret, es van allargant durant tot l’any: aquelles veus que reclamaven igualtat en les primeres onades feministes, avui tenen moltes altres veus que les acompanyen. La sororitat (lligam estret que s’estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc-termcat) s’estén com una taca d’oli: aquesta és la màgia del feminisme. Plantejar la vida des d’una altra perspectiva, molt més cooperativista i respectuosa amb el planeta; compartir emocions i experiències per augmentar el coneixement; reivindicar una forma d’actuar amb més consens; admirar i alegrar-te pels triomfs de les dones del teu voltant; abolir tota forma d'opressió... el feminisme és el trencament d’una forma de fer que exclou la meitat de la població. Malauradament, encara hem de recórrer a les quotes per poder accedir a espais absolutament masculinitzats, com els llocs de decisió. Ens manquen dones referents durant el nostre recorregut vital. A la Segarra, sense anar més lluny, tenim dues dones ben diferents, de camps ben diferents, i amb recorreguts vitals ben diferents que haurien de ser referents per a les dones de la comarca. Una d’elles, nascuda l’any 1981: Rosaura Esteve Puig, llicenciada en Biologia, doctora en Biomedicina i investigadora en el camp de la biologia molecular del càncer des del 2005, qui té al seu càrrec, entre altres, la troballa d'una proteïna contra el càncer de pell. L’altra, nascuda l’any 1933: Rosa Fabregat Armengol, poetessa i narradora amb una obra molt extensa, farmacèutica de professió. En son dues, però en podrien ser moltes més si tinguessin la visibilitat que mereixen. Per cert! El 21 de març és el Dia Mundial de la Poesia; enguany, el poema triat per la Institució de les Lletres Catalanes per llegir arreu del territori és de la Rosa. I n’estem molt orgulloses! A les dones d’aquest país us convido a seguir participant de totes aquelles activitats que ens permetran ser al lloc que per justícia ens correspon. Mentre no arribi el moment, totes som necessàries. I vosaltres, homes, ens hi haureu d’acompanyar perquè també hi teniu responsabilitat.

8 de març, 2019, 

Accions del document


© Consell Comarcal de la Segarra · P/ Jaume Balmes, 3 · 25200 · Cervera ·
Telèfon: 973 531 300 · Fax: 973 532 337 · consell@ccsegarra.cat · www.ccsegarra.cat