Àrees

Esteu aquí: Inici Àrees Serveis d'atenció a les persones Ensenyament i Cultura Publicacions del Consell Comarcal
Ensenyament i Cultura

Publicacions del Consell Comarcal

Publicacions pròpies del Consell Comarcal:

La Segarra de boca en boca. Receptes i remeis

Aquesta publicació ha estat una iniciativa de les Àrees d’Acció Social (Polítiques de Dones) i de Cultura del Consell Comarcal de la Segarra.
Amb aquest projecte el Consell Comarcal vol donar a conèixer els sabers femenins relacionats amb el patrimoni gastronòmic d’una societat eminentment rural com és la segarrenca. Per aquest motiu ha comptat amb la participació d’una vintena de dones que formen part de nou associacions de dones de la comarca. Que en aquest receptari ens expliquen els seus secrets sobre la cuina típica de la Segarra, des de l’elaboració de begudes (licors, ratafies…) fins a melmelades, conserves, dolços, escudelles, tupines, embotits, guisats… , passant per tot un seguit de remeis casolans.
 
Aquest receptari es pot trobar a totes les llibreries de la comarca, a la botiga “La Gàrgola” de Cervera i a l’Oficina Comarcal de Turisme de Cervera.
 
La Segarra de boca en boca. Receptes i remeis.
 
De prop i de lluny. Contes de la Segarra i del món
fitxa tècnica
 
La liberalització dels mercats i de l’economia global, el triomf de la ideologia capitalista més salvatge per sobre d’alguns valors humans que ens resultes bàsics, la precarietat dels mercats laborals, etc. han comportat una sèrie de conseqüències, sovint negatives, per alguns sectors de la població i ha provocat el fenomen de la immigració, que d’altra banda és tan vell com la humanitat.
 
A part de moltes altres coses, la immigració, la vinguda de persones provinents de diversos llocs del món aporta una cultura, una educació, un tipus d’humor, uns sons, uns aromes, uns colors … a la comunitat que l’acull. El privilegi de conèixer tot això és una experiència única.
 
D’altra banda els sabers femenins constitueixen un coneixement i una experiència central pel funcionament de la societat en general, i també per la nostra comarca. 
 
Per tal d’aprofitat aquesta riquesa cultural, des de l’Àrea de Cultura i des de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadana (SIAD i immigració) del Consell Comarcal de la Segarra, hem fet un recull de contes de tradició oral d’algunes de les cultures nouvingudes a la Segarra i de contes i llegendes pròpies de la nostra comarca.
 
Per tal que la publicació resultés més completa i atractiva es va pensar en il·lustrar-la. De les il·lustracions se’n fan càrrec diferents institucions i associacions de la comarca.
El projecte que presentem té una doble vessant: d’una banda, pretén contribuir a donar a conèixer la infinita varietat de la cultura popular de tradició oral, la importància de la paraula i de les històries que expressen la manera de sentir i de pensar dels pobles. D’altra, vol apropar les diferents cultures que viuen a la Segarra a través d’un element comú: el conte.
 
Les narracions o contes que s’han recollit són senzilles i les han aportat persones provinents de diferents cultures nouvingudes i per persones de la Segarra a través de les Associacions de Dones
 
La manera d’intercalar-los no ha estat arbitrària si no que s’ha buscat contes que tinguessin trets comuns com per exemple els animals com a protagonistes…
 
Al final del recull hi ha un quadern didàctic/pedagògic amb diferents apartats que es detallen més endavant. Per l’elaboració d’aquests quadern s’ha comptat amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra.
De prop i de lluny. 
 
Publicacions de la Segarra on hi ha col·laborat el Consell Comarcal:
 
Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra
 
La guia consta d’unes 70 pàgines en format llibre de butxaca i amb impressió de quadricromia. S’ha publicat en català, castellà, anglès i francès. S’il·lustra amb mapes antics, mapes actualitzats, fotografies inèdites, fotografies actuals... etc.
 
 “Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra” és un projecte que s’inscriu dins els Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya, per tant, està pensat per contribuir, del de rigor històric, al doble objectiu de recuperar la memòria col·lectiva d’aquella guerra i de conservar i difondre els principis de llibertat i democràcia.
 
L’itinerari que es presenta en aquesta guia pretén ser una modesta contribució al coneixement de la Guerra Civil de 1936-1939 a la Segarra a partir d’un recorregut per diferents espais, que, per la seva significació, ens poden oferir una visió aproximada d’uns esdeveniments dolorosos que van marcar el present i el futur d’aquestes terres, des d’un tractament integral de les violències que es donen a partir del cop d’estat fracassat contra la República, durant la guerra i en la immediata postguerra.
El recorregut vol esdevenir també un recurs vàlid en l’àmbit didàctic i també turístic de la comarca, però sobretot vol contribuir a desvetllar l’interès per a aquests espais que, sense ser excepcionals, mereixen tota la seva atenció com a millor garantia per estimular una més que necessària preservació.
El trajecte l’emmarquem dins l’espai geogràfic que l’any 1938 va constituir l’anomenada L-2 al seu pas per la Segarra.
 
El projecte s’estructura en tres blocs temàtics a partir d’un eix discursiu que posa èmfasi en l’individuo i el patiment humà. El primer bloc presenta l’arbitrarietat i la represàlia en zona republicana, a partir de l’acció dels incontrolats i del terrible SIM.
El segon bloc mostra el que representa viure la guerra en el dia a dia, des de la immediata rereguarda. Ho fem a partir de presentar cinc espais que van des d’un camp d’aviació republicà fins als espais que es van ocupar per a habilitar-hi l’hospital militar del XVIII Cos d’Exèrcit, passant perles obres de defensa i fortificació, per una immensa dossa comuna, i pels efectes dels terribles bombardeigs sobre la població civil. Tampoc no volem passar per alt, encara que no hi hàgim dedicat un espai físic més dins el recorregut, el que representa per a la comarca l’arribada de milers de refugiats i desplaçats de guerra.
El tercer i definitiu bloc ens situa en el context de la immediata postguerra i amb el rerefons d’un patiment que es perpetua, a partir del penós i tràgic captiveri de milers de persones que són internats al camp de concentració instal·lat a l’edifici de la Universitat de Cervera, a l’espera de ser alliberats, evacuats o jutjats.
 
Aquest és en síntesi el resum del contingut de la guia “Línia L-2. Itinerari pels espais de la Guerra Civil a la Segarra”, l’autor de la qual és l’historiador Jordi Oliva Llorens.
 
L’alcalde de Cervera afusella. Domènec Puigredon (1874-1939)
 
Aquesta obra és molt més que una biografia d’un alcalde republicà de Cervera. Aquest llibre pretén explicar el moviment republicà del final del segle XIX i del primer terç del XX en una ciutat rural i perifèrica de les comarques de Ponent. Domènec Puigredon i el conjunt del republicanisme catalanista local van lluitar per aconseguir afermar la República i un sistema democràtic en una comarca com la Segarra i, a la vegada, fer front a tot un seguit de resistències de diferents grups socials vinculats a la dreta, a l’Església i al caciquisme autòcton. Una història que acaba amb la mort de moltes esperances el 1939.
 
Domènech Puigredon, va ser l'únic alcalde de la Segarra afusellat per Franco en finalitzar la guerra civil. Puigredon, nascut a Artesa de Segre (1874), era advocat i alcalde de Cervera el 1936 a l'inici de la guerra. Des de 1910 va ser president i líder del Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana de Cervera, entitat encara existent avui. Puigredon va ser denunciat en finalitzar la contesa el 1939 per un delicte d'adhesió a la revolta militar i després d'un judici sumaríssim va ser afusellat a Lleida als 64 anys..
 
Del treball de recerca se'n ha ocupat l'historiador de Linyola Jordi Soldevila amb el suport dels historiadors Quim Capdevila i Jordi Oliva. El volum té 320 pàgines i ha estat editat per Pagès.
 
L'alcalde de Cervera afusellat
 
Accions del document


© Consell Comarcal de la Segarra · P/ Jaume Balmes, 3 · 25200 · Cervera ·
Telèfon: 973 531 300 · Fax: 973 532 337 · consell@ccsegarra.cat · www.ccsegarra.cat