Àrees

Esteu aquí: Inici Àrees Serveis d'atenció a les persones Ensenyament i Cultura 7lletres. El premi literari i més coses
Ensenyament i Cultura

7lletres. El premi literari i més coses

7lletres. El premi literari i més coses

Logotip del Premi  7lletres. El premi literari i més coses
 
El reconeixement de la figura de Manuel de Pedrolo ha estat un dels motius principals per a la convocatòria d’un premi literari i la realització d’una sèrie d’actes que es duen a terme al voltant de la seva figura i obra, sota el nom de 7lletres. El premi literari i més coses.
 
Però a més, la Segarra és i ha estat una terra rica en escriptors i en producció literària (des del trobador Guillem de Cervera fins a Esther Brescó, passant per Isabel i Josep Solsona o Mercè Canela), i una manera de donar-ho a conèixer és dur a terme un seguit d’activitats relacionades amb la literatura de forma paral·lela amb altres esdeveniments culturals.
 
Tot plegat suposa la participació coordinada de diferents entitats municipals, associacions culturals, museus, biblioteques, centres educatius i altres per tal de convertir la Segarra en un referent important dins el món de les lletres, promovent a la vegada a questa comarca amb tots els seus atractius.
 
El logotip identificatiu de 7lletres. El premi literari i més coses és un poema visual del mateix Manuel de Pedrolo, el grafisme del qual s’adiu amb el nom del premi.
 
Premi literari 7lletres
El premi literari duu el nom 7lletres. L’elecció d’aquest nom ha sorgit a partir de la coincidència d’un gran nombre de paraules relacionades amb aquesta iniciativa que consten de set lletres (Pedrolo, Segarra, cultura, l’Aranyó, llengua, novel·la, lectura…)
 
El Consell Comarcal de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura de Cervera i la Fundació Pedrolo convoquen anualment, des de l’any 2006, el Premi literari 7lletres, amb una dotació econòmica de 7.000 euros, per a un recull de set relats de temàtica lliure i escrits en català.
 
L’obra guanyadora és publicada per Pagès Editors. Les bases es publiquen durant el mes de febrer.
 
La data de lliurament del premi sempre és el dissabte més proper al 7 de juliol.
  
Més coses.
Les activitats es realitzen a la comarca de la Segarra. Exposicions, itineraris i rutes literàries, recitals, taules rodones, presentacions de llibres, projeccions de documentals i pel·lícules, concerts, teatre, debats, cultura popular, jocs interactius…
 
Guanyadors
1a Edició. 2006
El Lleó de Böklin i sis contes més
Edita, Pagès Editors
Autor: Miquel de Palol Muntanyola (Barcelona, 1953). Poeta i narrador. Va cursar la carrera d’arquitectura. L’any 1982 obté el premi de poesia Carles Riba amb El porxo de les mirades, també va ser distingit amb el premi Crítica Serra d’Or de Poesia, 1984. La novel·la El jardí dels set crepuscles és guardonada amb diferents premis (Joan Crexells, 1989; Premi de la crítica – narrativa catalana; Premi Nacional de Literatura Catalana de Narrativa, 1990; Premí Crítica Serra d’Or de Novel·la, 1990). D’aquesta manera inicia la producció narrativa a cavall del relat fantàstic i llegendari i l’especulació filosòfica, que inclou novel·les com Ígur Neblí(1994), El Legislador  (premi Josep Pla, 1997), Consulta a Ripseu (1997) i el Quincorn: una història romàntica (premi Sant Jordi, 1998), Un home vulgar (Premi Joanot Martorell de narrativa, 2006) i les proses i contes de Grafomàquia (1993) i Contes per vells adolescents (premi Víctor Català, 1997), La poesia en el boudoir (Premi Crítica Serra d’Or d’Assaig, 2004), El Lleó de Böklin i sis contes més (premi 7lletres de relats breus, 2006), El testament d’Alcestis (Premi Mallorca, 2008; Premi Nacional de Cultura de literatura i Premi de la Crítica Serra d’Or de novel·la 2010).
Col·labora habitualment en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals (Serra d’Or, La Vanguardia, El País, ABC, El Periódico de Catalunya, El Mundo…)
Actualment és el president de l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya.
El Lleó de Böcklin
 
2a Edició, 2007
La llum dels orfes
Edita, Pagès Editors
Autor. Jaume Ferrer Sancho va néixer el 1958 a Ciutat de Mallorca, on va viure fins als divuit anys. Després va acabar els estudis de medicina a Barcelona. Actualment treballa com a metge. És també llicenciat en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb el seu primer recull de relats, La llum dels orfes, va guanyar la segona edició del premi 7lletres.
La Llum dels orfes 
3a Edició, 2008
No. I sí
Edita, Pagès Editors
Autor. Cèlia Sànchez- Mústic, va néixer a Barcelona el 1954. La seva obra, que aplega poesia, novel·la, narrativa breu i narrativa de no ficció, ha estat qualificada d’”univers ben personal i d’allò més suggestiu, una feliç convivència de gèneres diversos que l’autora ha aconseguit convertir en fructífers vasos comunicants”.
Ha col·laborat en mitjans de comunicació i impulsat projectes creatius –actualment codirigeix la singular Festa de la Poesia a Sitges-. Diversos poemes seus han estat traduïts o antologats (o ambdues cosses alhora) a publicacions entre les quals podem citarGaleusca –antologia poètica 1990-2003; Antologia d ela poesia catalana femenina, de Carme Riera; 48 poètes catalans pour le XXIe siècle; Paisatge emergent, 30 poetes catalanes del segle XX; He decidido seguir viviendo (Universitat de Guadalajara, Mèxic), oParlano le donne, poetesse catalane del XXI secolo.
Va ser la guanyadora de la tercera edició del premi 7lletres, amb el recull No. I sí. L’any 2010 va guanyar el Premi Vicent Andrés i Estellés de Poesia.
 No i si.
 4a. Edició, 2009
Venecies. La incerta topografia dels somnis
Edita, Pagès Editors
Autor. Mireia Companys Tena, va néixer a Montcada i Reixac el 1975. Llicenciada en humanitats, en filologia catalana i en traducció i interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tasca professional es divideix sobretot entre la docència i la traducció. Treballa com a professora de català per a estrangers a la Universitat de Barcelona, i ha estat lectora de català a la Università degli Studi di Sassari (Sardenya) i a la Università Ca’Foscari de Venècia. Escriu narrativa i poesia. Ha obtingut diversos premis. És autora del recull poètic Perfils de la inconsistència (Viena, 2003) i de la novel·la de Lectura Fàcil La mirada ferida (Germania, 2005, PAM 2006)
Venècies 
5a Edició, 2010
Jardí de gel
Edita, Pagès Editors
Autor. Miquel Àngel Vidal Pons (Benissalem, Balears 1962). Llicenciat en filologia hispànica col·labora habitualment en mitjans de comunicació, i en revistes científiques i culturals (Última Hora, Diario de Mallorca, Diari de Balears, Serra d’Or i Lluc). Ha rebut diversos premis literaris: L’escriptora de best sellers (Premi Vila de Teulada de narrativa breu, 2002), Cal·ligrafies agòniques (Premi Benvingut Oliver de narrativa de Catarroja, 2003), Distàncies curtes (Premi de narrativa mediterrània Pare Colom, 2003), El conyac de Voltaire (Premi Teatre Principal de Palma, 2003), Encara que sents com creix la nit (Premi Pollença de novel·la, 2004), La mesura de les coses (Premi Roc Boronat de novel·la curta, 2004), El jardí de les Hespèrides (Premi Vila de Lloseta de narrativa, 2008), La nit de glòria d’AM (Premi Ciutat d’Alzina de teatre – Palanca i Roca, 2010), Sang aliena (Premi Llorenç Moyà de teatre, 2010) i és guanyador de la cinquena edició del premi 7lletres amb l’obra Jardí de gel.
Jardí de gel
 
6a Edició, 2011
Encara Sort
Serà publicada properament per Pagès Editors
Autor. Xavier Vidal i Alemany.
El mateix ens diu “La biografia d’un home és un calaix que de vegades fa vergonya obrir. No perquè no t’agrade el que hi trobaràs, sinó perquè ha tant de temps que va passar. Jo he estat cambrer, pagès, pintor, botiguer, obrer, entrevistador per les cases, bibliotecari… i finalment, periodista i escriptor d’algun que altre llibre, tot i que la veritat és que a mi m’agrada més dir que em guanye la vida escrivint. Escriptor és una paraula molt grossa per aplicar-se-la un mateix i no tot el qui escriu llibres és escriptor. He fet molta ràdio (La bisagra, Cambia la Cara, la Ventana, Versió Original. Versió Rac 1, El Matí de Catalunya Radio) i molta tela (Moros i Cristianos, Crónicas Marcianas, Channel 4, Los mejores años, Banda Ampla…)
Tot i això, el més important no és el que ha passat, sinó encara ha de passar, crec.”
 
Accions del document


© Consell Comarcal de la Segarra · P/ Jaume Balmes, 3 · 25200 · Cervera ·
Telèfon: 973 531 300 · Fax: 973 532 337 · consell@ccsegarra.cat · www.ccsegarra.cat