Àrees

Esteu aquí: Inici Àrees Serveis als municipis Gestió de Residus Campanyes de seguiment, comunicació i prevenció
Gestió de Residus

Campanyes de seguiment, comunicació i prevenció

 CAMPANYA DE SEGUIMENT DE LA RECOLLIDA PORTA A PORTA

Des de l’Àrea de Gestió de Residus es realitzen visites domiciliàries als veïns que no realitzen una correcta separació de les deixalles per tal de facilitar la informació necessària perquè puguin reciclar i resoldre els dubtes que els sorgeixin.

Des de l’inici del porta a porta s’ha realitzat gran quantitat de visites i s’han fet diferents inspeccions nocturnes per poder detectar tots aquells veïns que no realitzen una correcta separació de les deixalles.

Un cop realitzades les visites, per resoldre qualsevol dubte, les inspeccions nocturnes i la vigilància i s’ha comprovat que els usuaris no realitzen encara una correcta separació se’ls inicia un expedient sancionador.

El marc normatiu creat pel Consell Comarcal es basa en el Reglament del servei comarcal de gestió de la recollida selectiva, dels residus comercials i de la deixalleria (descarregar reglament) i l’Ordenança Reguladora del Procediment Sancionador (descarregar ordenança). Ambdós van ser aprovats l’any 2005.

 

CAMPANYES DE COMUNICACIÓ I PREVENCIÓ

Des del Consell Comarcal de la Segarra s’ha dut a terme diferents campanyes de sensibilització als veïns de la comarca amb l’objectiu de potenciar la recollida selectiva i augmentar els índexs de reciclatge de la comarca de la Segarra mitjançant la quantitat i la qualitat dels materials recollits.

Campanyes que s’han dut a terme:

2002 – Implantació de la recollida porta a porta a les poblacions de Cervera, Guissona, Torà i Sant Guim de Freixenet.

2006Comissions de participació del servei de gestió de residus. El principal objectiu era explicar a tots els convocats els serveis que es realitzen des de l’Àrea de Gestió de Residus del Consell Comarcal. Es va convocar el grup de Defensa del Medi Natural de la Segarra; a la federació de veïns de Cervera i a la cambra de comerç de Cervera; a la junta de comerciants de Torà; a l’associació de comerciants de Cervera, de Guissona i de Sant Guim de Freixenet; a l’associació de joves de Sant Guim de Freixenet, de Tarroja i de Torà; als escoltes de Guissona i de Cervera; a les associacions de dones de Guissona, de Cervera, Hostafrancs i Tarroja; a l’associació de gent gran de Sant Guim de Freixenet, de Torà, de Cervera, de Guissona, de Massoteres, de Sanaüja i de Montoliu; un representant dels diferents col·lectius de nouvinguts a la comarca (romanesos, magrebins, senegalesos, ucraïnesos, algerià); a l’associació de malalts mentals de Cervera; a l’associació de familiars i malalts d’Alzheimer de Cervera; a la Creu Roja i a l’associació de veïns amics de Sant Isidre de Ribera d’Ondara.

1.comissió seguiment.JPG

 

2007Comissió de participació ciutadana del Servei de gestió de Residus.

2007Reunió comerciants de Cervera. Explicació dels nous serveis que es realitzaran, explicació de les taxes d’escombraries, recollir opinions…

2007 - Implantació de la recollida de la fracció orgànica als nuclis de població de menys de 800 habitants. Es van realitzar xerrades informatives als nuclis de població, es va repartir un cubell de 10 litres juntament amb un díptic informatiu per saber com realitzar la separació de les deixalles.

2.xerrada pobles orgànica.JPG   3.xerrada pobles orgànica2.JPG


2007Deixalleria mòbil als nuclis de població amb més de 40 habitants. Campanya de presentació de la deixalleria. Es va lliurar un targetó informativa amb els materials que s’hi poden dur juntament amb el calendari dels dies que visita el nucli de població.

2007Posada en funcionament de la Deixalleria comarcal de Cervera. La deixalleria de Cervera va entrar en funcionament el dia 2 de juliol de 2007, i fins al mes de desembre havia tingut un total de 1.580 usuaris.

Maig del 2008Foment del compostatge casolà. Repartició de 100 compostadors entre els veïns i els centres educatius de la Comarca que ho han sol·licitat. El repartiment es va realitzar a la deixalleria de Cervera. Es va lliurar un compostador, un remenador i un díptic informatiu amb l’explicació per realitzar el compost.

4.compostadors 2008.JPG

 

Octubre de 2008 – “Sigues pràctic, no compris residus”. Campanya de prevenció de residus dirigida als usuaris de la deixalleria amb la col·laboració dels comerços locals. Consistia que els veïns de la Segarra quan portaven residus especials de la llar a la deixalleria de Cervera eren obsequiats amb vals de descompte. Aquests permetien comprar a millor preu als comerços de Cervera articles de llarga durada, alternatius als d’un sol ús, i que així contribueixen a la disminució de la generació dels residus.

 5.vals descompte.jpg

 

Novembre del 2008 Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra (Prova pilot). Es van realitzar tallers de compostatge als centres educatius i es va realitzar la 1a Trobada de compostaires de la Segarra. La trobada de compostaires va consistir en una explicació sobre com elaborar compost, resoldre dubtes que haguessin pogut sorgir alhora de realitzar el compost a casa i va finalitzar amb una visita a la planta de compostatge de Tàrrega.

6.08-11-24 Taller Compostatge (14).JPG   7.trobada compostaries 2008.jpg

 

Maig del 2009 –  “7 anys reciclant la fracció orgànica”. Per fomentar la recollida de la fracció orgànica i per agrair als veïns per l’esforç fet en reciclar a les poblacions on es realitza la recollida porta a porta (Cervera, Guissona, Torà i Sant Guim de Freixenet) es va fer una campanya en la qual es va regalar una flor de temporada, una bossa de compost i informació sobre la recollida selectiva a totes les famílies. 

 8.floretes 2009.JPG  9.Jardinera Cervera.campanya floretes1.jpg

Juny del 2009 – Foment del compostatge casolà. Amb l’èxit obtingut amb la primera campanya sobre el foment del compostatge casolà, al 2009 es va poder tornar a repartir 100 compostadors més entre els veïns de la comarca que ho haguessin sol·licitat. El repartiment es va realitzar a la deixalleria de Cervera. Es va entregar un compostador, un remenador i un díptic informatiu amb l’explicació per realitzar el compost.

 10.compostadors 2009.JPG

 

Novembre del 2009 – 1a Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra. Tallers sobre compostatge als centres educatius de la Segarra. Es van realitzar dos tipus de tallers, un d’iniciació al compostatge i l’altre per extreure valoracions amb els alumnes que l’any anterior ja havien realitzat compost.

 11.tallers 2009 compostatge.JPG

 

Maig del 2010Moció de suport al sistema de dipòsit i retorn d’envasos. Aprovat pel ple del Consell Comarcal de la Segarra.

Juny del 2010 “Qui assumeix realment els costos dels envasos?” Debat organitzat pel Consell Comarcal de la Segarra amb col·laboració de la Diputació de Lleida i la Fundació catalana sobre la prevenció de residus i consum.

Juny del 20102a Trobada de compostaires. Es va posar en comú les experiències dels compostaires i altres experts per donar solucions als problemes que haguessin pogut sorgir alhora de realitzar el compost. A més de la xerrada es va realitzar una visita a un hort ecològic a Vilagrasseta.

12.trobada compostaries 2010.jpg

  

Novembre del 2010 – 2a Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra. Es van realitzar tallers als centres educatius de primària i xerrades als centres de secundària de la comarca de la Segarra. Els L’objectiu principal va ser conscienciar als alumnes sobre la prevenció dels residus a l’escola i que ells també poden contribuir a la prevenció dels residus. Es va repartir un boc’n’roll a cada alumne.

14.boc’n’rolls.JPG  13.boc’n’roll institut.JPG

 

Novembre del 2011 – 3a Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra. Campanya pel foment de la prevenció de residus adreçada a tots els veïns de la Segarra. Es va entregar una bossa plegable juntament amb una targeta informativa. Es va repartir en un punt fixe a les poblacions més grans i a la resta de nuclis es va entregar a través de la deixalleria mòbil. També es van realitzar tallers sobre compostatge a alguns centres educatius de la Segarra.

 15.bosses plegables.jpg

 

Novembre del 2012 – 4a Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra. Realització d’una guia de bones pràctiques ambientals adreçada als ens locals i als centres educatius de la comarca de la Segarra. La campanya va consistir en repartir la guia i realitzar xerrades informatives als professors i al personal dels ens locals.

16.guia ccs.JPG  17.guia ceips.JPG

PER DESCARREGAR LA GUIA DE BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS ALS CENTRES EDUCATIUS CLIQUEU AQUÍ.

PER DESCARREGAR LA GUIA DE BONES PRÀCTIQUES AMBIENTALS ALS ENS LOCALS CLIQUEU AQUÍ.

 

Novembre del 2013 – 5a Setmana Europea de Prevenció de Residus a la Segarra. Realització de la primera edició del Mercat de Segona Mà i d’Intercanvi de la Segarra. En total es va comptar amb una quarantena de parades, muntades tant per veïns de la Segarra com d’arreu de Catalunya: Girona, El Vendrell, Lleida, Mollerussa, Rosselló, Sant Sadurní d’Anoia, etc.

Els participants van poder vendre i intercanviar objectes de tot tipus, des de roba, joguines, objectes antics, parament de la llar, petits electrodomèstics... També hi havia l’espai de la Creu Roja, per intercanviar joguines dins del projecte “la joguina educativa”, per recollir joguines no bèl·liques, no sexistes i educatives, per aquells infants que viuen en situacions econòmicament o socialment complicades.

La Fundació Xavier Paules (Càritas) va exposar una mostra de reparació de mobles vells, i d’altres objectes que es poden trobar al seu magatzem de Cervera.

Paral·lelament es van realitzar tallers. Un de costura, per aprendre a cosir botons, fer vores, sargits... a càrrec de la Fundació Xavier Paules. L’altre era sobre manteniment i reparació de bicicletes, a càrrec de la Penya Ciclista de Cervera.

També es va poder comptar amb la col·laboració del grup de percussió cerverí Band Tokades.

                                        mercat segona ma 2-2013.jpg

grup percussió band tokades1.JPG    mostra de reparació de mobles vells.JPGmostra de reparació de mobles vells.JPG    parades2.JPG   

parades7.JPG    parades10.JPG   parades14.JPG

                   taller bicicletes4.JPG   taller costura3.JPG                                                                                   

Novembre del 20146a Setmana Europea de la Prevenció de Residus a la Segarra. ) L’àrea de Gestió de Residus i l’àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Segarra, conjuntament amb els Serveis Socials de la Paeria de Cervera i amb la col·laboració de Càritas Interparroquial de Cervera, Creu Roja La Segarra i l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya hem realitzat dos tallers de cuina d’aprofitament alimentari. La primera sessió va tenir lloc el 22 de novembre, sent el dia Temàtic de la Prevenció pel Malbaratament Alimentari i la segona el 29 de novembre. Tots dos dies van tenir un gran èxit de convocatòria, en total més de 80 inscrits.

Els tallers, totalment gratuïts, es van realitzar a la cuina del Sindicat de Cervera, van ser impartits per Paquita Riera.

També es va realitzar el primer concurs de receptes de cuina d’aprofitament on s’hi van presentar un total de 15 receptes.

A tots els assistents al taller i als participants del concurs de receptes se’ls ha obsequiat amb el receptari “A la cuina siguis creatiu, aprofita-ho tot!”.

A la guia hi ha un recull de conceptes bàsics, receptes de cuina i consells per prevenir el malbaratament alimentari a casa nostra.

 

PER DESCARREGAR EL RECEPTARI “A LA CUINA SIGUIS CREATIU, APROFITA-HO TOT” CLIQUEU AQUÍ. 

cartell receptes.jpg cartell taller.jpg

 

DSC_0023.JPG DSC_0027.JPG DSC_0051.JPG

Abril del 2015 - 2n Mercat de Segona mà i d'intercanvi a la Segarra. L'Àrea de Gestió de Residus va organitzar el segon mercat de segona mà oi d'intercanvi de la Segarra amb la col·laboració d'Ambiens i la Paeria de Cervera. En total van participar-hi una trentena de paradistes de diferents poblacions com Torres de Segre, Artesa de Lleida, Bellpuig, Sabadell, Tàrrega, Alcarràs, Cervera, etc.

Els participants van poder vendre i intercanviar objectes de tot tipus, des de roba, joguines, objectes antics, parament per a la llar, petits electrodomèstics ...

Paral·lelament i com a novetat es va organitzar el 1r Troc-esport de la Segarra amb la col·laboració del Consell Esportiu de la Segarra, que va intercanviar i/o vendre tot tipus de material esportiu de segona mà com bicicletes, patins, roba d'esport ...

 

Al mateix també es van projectar tallers infantils amb materials reciclables. Durant tot el matí, una cinquantena d'infants van confeccionar una flor, un punt de llibre, un menja-piles, unes maraques, uns mini compostadors i animals, tots ells fets amb material reciclable com els tubs de cartró, botelles de plàstic o brics de llet ...

mercat 2a mà - 2n cartell.jpg Mercat 2a mà Cervera.jpg

2nMercat_2015.jpg 2nMercat1_2015.jpg 2nMercat2_2015.jpg

 

Novembre del 2015 – 7a Setmana Europea de la Prevenció de Residus a la Segarra. ) Les àrees de Serveis Socials i de Gestió de Residus del Consell Comarcal de la Segarra, amb la col·laboració de l’Agència de Salut Públic de la Generalitat de Catalunya, la Paeria de Cervera, l’Ajuntament de Guissona i l’escola Ramon Faus i Esteve de Guissona hem realitzat dos “tallers de cuina per aprendre a cuinar àpats amb el que ja tenim”. El primer taller va tenir lloc el diumenge 22 de novembre a la cuina del Sindicat de Cervera i el segon es va realitzar el dissabte 28 de novembre a la cuina de l’Escola Ramon Faus i Esteve de Guissona.

Els tallers, totalment gratuïts, van ser impartits per Paquita Riera. Tots dos dies van tenir un gran èxit de convocatòria, en total més de 90 inscrits.

Juntament amb el taller de cuina es va realitzar el 2n concurs de receptes de cuina d’aprofitament on s’hi van presentar 7 receptes. El primer premi va ser per Conxita Morancho Peris amb la recepta “Farcellets d’enciam farcits de carn acompanyats amb castanyes i verduretes caramel·litzades”. El primer accèssit fou per Jonatan Herrera i de Madre amb la recepta “Pastís de segona castanyada” i el segon accèssit va ser per M Dolors Giralt Oriol per la recepta “Bunyols de patata i verduretes”

A tots els assistents al taller i als participants del concurs de receptes se’ls ha obsequiat amb el receptari “A la cuina siguis creatiu, aprofita-ho tot!”. On hi trobarem un recull de conceptes bàsics, receptes de cuina i consells. Amb aquesta guia volem contribuir a reduir el malbaratament alimentari i així evitar els impactes socials, ambientals i econòmics que comporta llençar el menjar.

 

PER DESCARREGAR EL RECEPTARI “A LA CUINA SIGUIS CREATIU, APROFITA-HO TOT” CLIQUEU AQUÍ.

taller_2015-def.jpg concurs_receptes_2015.jpg

TallerCervera_20151122.jpg TallerCervera01_20151122.jpg LliuramentPremis_20151128.jpg TallerCuina_20151128.jpg

 

Taller cuina 2017.jpg Novembre del 2017 – 9a Setmana Europea de la Prevenció de Residus a la Segarra. ) Les àrees de Serveis Socials i de Gestió de Residus del Consell Comarcal de la Segarra, amb la col·laboració de la Paeria de Cervera, l’Ajuntament de Guissona, l’Ajuntament de Torà i l’Ajuntament de Sant Guim de Freixenet hem realitzat quatre “tallers de cuina per aprendre a cuinar àpats amb el que ja tenim”. Els tallers es van realitzar el dissabte, 18 de novembre a la cuina de l’Escola Ramon Faus i Esteve de Guissona, el diumenge, 19 de novembre a la cuina del Sindicat de Cervera, el dissabte, 25 de novembre a la cuina de l’Escola Sant Gil de Torà i  el diumenge, 26 de novembre a la cuina de l’escola l’Estel de Sant Guim de Freixenet.

 

Els tallers, totalment gratuïts, van ser impartits per Paquita Riera. En total hi van assistir 90 participants.

A tots els assistents al se’ls ha obsequiat amb el receptari “A la cuina siguis creatiu, aprofita-ho tot!”. On hi trobarem un recull de conceptes bàsics, receptes de cuina i consells. Amb aquesta guia volem contribuir a reduir el malbaratament alimentari i així evitar els impactes socials, ambientals i econòmics que comporta llençar el menjar.

 

PER DESCARREGAR EL RECEPTARI “A LA CUINA SIGUIS CREATIU, APROFITA-HO TOT” CLIQUEU AQUÍ.

TallerCervera.JPG TallerGuissona.JPG TallerSantGuim1.JPG TallerSantGuim2.JPG TallerTora.JPG

ACTIVITATS EDUCATIVES ALS CENTRES EDUCATIUS

         1 activitats.jpg

 

A partir de la implantació de la recollida porta a porta a la comarca de la Segarra el 2002 també es van engegar campanyes als centres educatius de la comarca per fomentar el reciclatge als alumnes i professors dels centres.

Es realitzaven tallers sobre reciclatge i prevenció de residus. A més de visites a les instal·lacions del dipòsit controlat de la Segarra (la deixalleria comarcal, la planta de selecció i embalatge del paper i cartró i el dipòsit controlat)

   2.jpg   3.JPG

   

Des del curs s’ha creat el “CATÀLEG D’ACTIVITATS EDUCATIVES” (descarregueu catàleg d'activitats educatives 2016-2017). Aquest està coordinat a través de l’Agenda 21 del Consell Comarcal de la Segarra i el Centre de Recursos Pedagògics de la Segarra.

Dins del catàleg s’hi pot trobar els tallers sobre compostatge a l’escola, reciclatge, prevenció de residus a l’escola i les visites a les instal·lacions del dipòsit controlat com les deixalleries comarcals de Cervera, Guissona i deixalleria mòbil.

Els centres educatius ho han de sol·licitar a través del Centre de Recursos al 973 53 44 11.

1.CIMG3620.JPG  2.20121030_102209.jpg  3.compostatge.jpg           

                4.tallers.jpg  5.Deixalleria1.JPG5.Deixalleria1.JPG

 

ENLLAÇOS AMB INFORMACIÓ ADDICIONAL

-        Centre d’ecologia i projectes alternatius: www.cepa.pangea.org

-        Bus Alicia: www.lapedrera.es/busalicia/ca/

-        Societat Catalana d’Educació Ambiental: www.scea.cat

-        Lloguer de materials didàctics: www.residusiconsum.org

-        Agència de Residus:

·      Jocs Agència (dins de sensibilització)

·      Recull d’activitats educatives sobre residus

·      Material

·      Elements de comunicació: pop inflable, recicla saltant, exposició orgànica, exposició dóna la volta, experiències autocompostatge.

Accions del document


© Consell Comarcal de la Segarra · P/ Jaume Balmes, 3 · 25200 · Cervera ·
Telèfon: 973 531 300 · Fax: 973 532 337 · consell@ccsegarra.cat · www.ccsegarra.cat