Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El President del Consell Comarcal, Francesc Lluch, participa a l'exposició sobre Beethoven i Clementi del Conservatori de Cervera.

El Consell Comarcal al costat de les iniciatives del Conservatori de Música, a Cervera. Tot i la situació sociosanitària, el Conservatori de Cervera no ha volgut deixar de fer activitats com l'exposició sobre Beethoven i Clementi amb motiu de la celebració de Santa Cecília, patrona de la música.

Imatge: Jordi Prat.
Imatge: Jordi Prat.

DIMECRES 11 NOVEMBRE 2020

NOTA DE PREMSA

El Conservatori de Cervera presenta una exposició sobre Bethoven i Clementi.

Dilluns 9 de novembre es va inaugurar l'exposició “Beethoven i les seves confluències. La relació amb M. Clementi i l’evolució del piano", organitzada pel Conservatori de Cervera, com a activitat extraordinària en motiu de la celebració de Santa Cecília.

Arribat el mes de novembre i per tant a la celebració de Santa Cecília, patrona de la música, cada any es duen a terme activitats extraordinàries. Enguany i malgrat la situació sociosanitària no hem volgut de deixar de fer-ne algunes des del Conservatori. I gràcies a l’impuls de diversos professors, encapçalats per Xavier Balcells, el dilluns 9 de novembre es va inaugurar una petita exposició, sobre la figura cabdal de L.V. Beethoven, de qui enguany es compleix el 250 aniversari.

A la inaguració es va comptar amb la presència de Joan Josep Gutiérrez, -el comissari d’una exposició que relacionava la figura de Beethoven i Clementi al Museu de la Música l’any 2019-, i amb la del paer en cap, Joan Santacana.

L’exposició, que porta el títol “Beethoven i les seves confluències. La relació amb M. Clementi i l’evolució del piano”, estarà ubicada a l’Auditori Municipal fins al 15 de gener. S’hi poden trobar continguts sobre aquests compositors i també sobre la història i evolució del piano. Per poder-la visitar s’ha de demanar cita prèvia a: direccioconservatori@cerverapaeria.cat

L’exposició compta amb el suport de l’Associació Muzio Clementi de Barcelona i ens mostra un recorregut per la vida i obra del qui es considera el precursor de la primera generació de pianistes professionals després de les darreres investigacions: Clementi. Podrem veure-hi un primer àmbit dedicat a aquest com a home, un segon, relacionat amb la faceta d’emprenedoria del compositor, així com una breu explicació de la història del piano des de la seva invenció. I el tercer àmbit està dedicat al nexe entre Clementi i Beethoven. Aquesta connexió s'explica en tres aspectes concrets: la influència del llenguatge musical i pianístic, la relació editorial i el vincle.

Les sonates de Clementi influiren i foren un important precedent pel desenvolupament del llenguatge musical de Beethoven. Clementi, a més de músic, fou editor a Londres. L’obra de Beethoven va ser difosa en el món anglosaxó gràcies, en gran part, als contractes editorials que Clementi establí amb ell en exclusiva. Així mateix, dirigí moltes obres simfòniques del geni de Bonn  amb la ‎Philharmonic Society de Londres, institució que fundà amb altres músics i que va ser la que encarregaria la composició de la Novena Simfonia.

Així doncs en l’exposició podrem explorar el món de dos compositors lligats entre sí, que va transcórrer en paral·lel a la historia del piano. I a més trobarem també altres materials interessants de Beethoven: partitures, discs, cd’s- i de col·leccionisme -com algunes col·leccions de segells.


Informació aportada pel Conservatori de Cervera.

Imatge: Jordi Prat. 

Cervera, 11 de novembre de 2020.